V domácnostiach bielych golierov, teda zamestnancov v bankách, obchode, marketingu či manažmente, zdražovanie potravín ovplyvňuje približne 19 percent spotrebného rozpočtu. V domácnostiach manuálne pracujúcich modrých golierov vplýva na 21 percent výdavkov. V dôchodcovských domácnostiach sa týka 23 percent spotrebných výdavkov. Údaje z najnovšie spracovaných rodinných účtov za rok 2020 zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat. Informuje o tom SITA.
Cena potravín rastie rýchlo
Podiel výdavkov na potraviny je jednoduchým a výstižným meradlom životnej úrovne krajiny či jej zraniteľných skupín. Čím viac ľudia míňajú na nevyhnutnú obživu, tým menej im zostáva na krytie iných životných potrieb. Pred osemnástimi rokmi slovenskí dôchodcovia a dôchodkyne utratili za potraviny 28 percent výdavkov. Tento podiel sa znížil na 23 %. Ďalšie znižovanie brzdí, napriek rastu nominálnych dôchodcovských príjmov, rýchly rast cien potravín.
Dôchodcovská inflácia potravín je pritom podľa slovenských štatistikov mierne vyššia než zamestnanecká. Potraviny, ktoré kupujú dôchodcovia, sú o 29 percent drahšie ako pred rokom. Zdraželi viac ako potravinový kôš priemerného zamestnanca alebo priemerného spotrebiteľa, ktorý zdražel o 28 percent.
Výhliadky nie sú pozitívne
Vyhliadky cien potravín zostávajú vysoké, ale prinášajú úľavu. Európska komisia v najnovšom krátkodobom výhľade o poľnohospodárskych trhoch očakáva zníženie cien niektorých vstupov. Inflácia v oblasti energií klesá, hnojivá sú dostupnejšie a cenovo prijateľnejšie.
Negatívne dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu v podobe vysokých vstupných nákladov a obmedzených poľnohospodárskych trhov však pretrvávajú. Okrem toho Európa čelí rekordne nízkym zásobám vody. Choroby zvierat zas obmedzujú ponuku hydinového a bravčového mäsa. Inflácia potravín preto zostáva výrazná. Ako uvádza komisia, konečné ceny potravín napriek lacnejším vstupom zostanú ešte nejaký čas na vysokej úrovni.
Podľa zverejnených informácií bude klesajúca produkcia hovädzieho mäsa ďalej tlačiť na rast cien. Nezostane len pri hovädzom, pridá sa aj rast cien nedostatkového bravčového mäsa. Dovoz hydiny do Európskej únie vzrastie a dostatočná ponuka hydinového mäsa by sa mohla odraziť na prijateľnej cene.
Cenové prognózy jednotlivých produktov indikujú, že spotrebitelia budú nakupovať viac základných, lacnejších potravín. Európska komisia očakáva, že kupujúci zmenia nákupné preferencie, napríklad zvýšia konzumáciu hydiny na úkor hovädzieho mäsa.
Nahlásiť chybu v článku