Zbaviť sa tých veľkých nie je žiadna veda. Na tie menšie bude treba buď pomerne dosť šikovnosti, alebo trpezlivosti. Pokiaľ ste dieťaťom šťasteny a šikovnosť je vaše druhé meno, jednoducho uvaríte či upečiete rybu tak, že tam tie kostičky nebude už nikto ani len cítiť.
A tá druhá možnosť? Zoberiete si do ruky šikovné klieštiky a hor sa pekne pomaly ich vyberať… Touto úlohou už môžete poveriť aj iného mladšieho člena rodiny.
Môžete skúsiť aj prekrojiť rybu od hlavy smerom ku chvostu tak, že vyrežete celé rebrá a vo vrchnej časti poprekrajovať rybu v približne 3mm vzdialenostiach.
Už len sa zbaviť plutví a kože. S kožou veľa trápenia nie je, dôležité ale je, aby ste postupovali smerom od chvostu ku hlave. Je asi jasné, že sa vám nepodarí vykrojiť kožu bez toho, aby na nej neostalo aj trochu mäsa, ale to zas snáď taká katastrofa nebude.
Ak máte stále strach dať deťom kapra, pri ktorom si nie ste úplne istí, či je bez kostí, nie je to úplne stratené. Časť v okolí „pupku“ by mala byť úplne bez kostí.
Príde vám ľúto vyhadzovať celú kosť? Môžete si ju odložiť a na druhý deň ju použiť na vývar a urobiť si chutnú rybaciu polievku.
Prípadne sa nechajte inšpirovať týmto videom:
[youtube iyaIU1PDyzU 720 410]
Nahlásiť chybu v článku