Pravdepodobne všetci, ktorí ste otvorili tento článok, mávate na vianočnom stole kapra. Niektorí možno už vymenili kapra za inú rybu, na ktorej si pochutia viac, či niektorí sa už možno spoliehajú na vykostené ryby. Aspoň tak s istotou predídu situáciám, kedy treba počas štedrovečernej večere v stresoch letieť na pohotovosť a pokaziť si tak pokojný večer s rodinou. Viete, ako čo najefektívnejšie vykostiť rybu?
Niekomu možné práve tie kostičky chutia, niekto z nich má možno strach. Ďalšou, azda najčastejšou verziou je to, kedy má z týchto zradných kostí najväčší strach manželka/mama/stará mama (alebo tieto tri v jednom). Vtedy je snáď každému jasné, že tú rybu treba dokonale vykostiť, aby sa mohlo pokojne zasadnúť za stôl a vychutnať si večeru so všetkým, čo k tomu patrí.
Prvé, čo vám bude treba, je skutočne ostrý nôž, s ktorým sa nebudete zbytočne trápiť a prekrojíte rybu s ľahkosťou. Pokiaľ si chcete byť istí, že sa vám podarí rybu odkostiť úspešne, stavte na väčší kus. Čím väčšia ryba, tým väčšie kosti, a teda bude o čosi jednoduchšie ju vykostiť.
Už či ste sa rozhodli vykosťovať rybu už bez šupín či s nimi, položíte si rybu na stôl a pozdĺž chrbtovej kosti prekrojíte rybu dôkladne akoby po rebrách. Jedným ťahom to asi nepôjde, takže žiadne obavy, ak budete mať pocit, že vám to nejde podľa predstáv. Aby ste získali rybu kompletne bez väčších kostí, tak isto ju prekrojíte aj z druhej strany.
Čo ale s tými menšími kostičkami? Pokračovanie na ďalšej strane..
Nahlásiť chybu v článku