Chceli by ste jesť o čosi zdravšie? Podporiť imunitu, dopriať telu dostatok vlákniny a vitamínov, či mať dostatok energie na všetko, čo vás baví? Stačí urobiť pár zmien v jedálničku.
„S príchodom sychravých jesenných dní sa zvyšuje riziko ochorenia na chrípku či nádchu. Obranyschopnosť organizmu si však môžeme podporiť aj pestrou a vyváženou výživou. Bohatým obsahom ochranných látok sa vyznačuje najmä ovocie a zelenina. Preto by mali byť súčasťou takmer každého denného pokrmu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu, Doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., MSc.
Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť minimálne 400 g čerstvého ovocia a zeleniny za deň, ideálne v piatich menších dávkach. Zo štatistík vieme, že takmer polovica slovenských dospelých denne prijme menej ako jeden kus. Nečudujme sa, že nám chýba vláknina a vitamíny. V Kauflande nájdete počas celého roka viac ako 320 druhov ovocia a zeleniny, vrátane takých „vychytávok“, ako sú extra sladké rajčiny Adorion a jabĺčka zo slovenských fariem.
Konzumácia ovocia a zeleniny pritom podľa odborníkov preukázateľne znižuje pravdepodobnosť vzniku obezity, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a rôznych druhov rakoviny. Začnite ich pridávať ku každému jedlu, v surovom alebo varenom stave, a stavte na pestrosť. Výborným tipom na sychravé jesenné dni sú zeleninové nátierky či ovocné smoothie.
Mliečne výrobky každý deň, pridajte aj celozrnné obilniny
Mlieko a mliečne výrobky obsahujú dôležité živiny ako bielkoviny, vápnik, ďalšie minerály a stopové prvky. Nízky príjem vápnika, spojený s nízkou hladinou vitamínu D v krvi, súvisí s nižšou minerálnou hustotou kostí. Nedostatok bielkovín zase môže stáť za oslabením organizmu.
Pozor, niektoré syry, smotana, maslo či šľahačka môžu mať vyšší obsah tuku, tie jedzte radšej s mierou. Mliečne výrobky s nižším obsahom tuku a bez pridaného cukru si, naopak, doprajte čo najčastejšie.
Ak ste sa doteraz chlebu v strachu o svoju líniu vyhýbali, nerobte to. Stavte na kvalitu a preferujte celozrnné pečivo, chlieb, cestoviny a ryžu. Vedeli ste, že konzumácia potravy na rastlinnej báze, s vysokým obsahom vlákniny súvisí s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva? Slováci si už niekoľko rokov držia popredné miesta vo výskyte tohto ochorenia v rámci celého sveta.
Do zdravej výživy patria aj tuky, no nie je jedno, aké. Vyberajte si kvalitné rastlinné, ako je olivový alebo repkový olej, a primerane konzumujte aj orechy a semená. Netreba veľa, denná dávka pre ženu je napríklad sedem kusov mandlí, pre muža okolo jedenásť.
Nezabúdajte však na skryté tuky v údeninách, sladkostiach, omáčkach a hotových jedlách. Tie by sa na vašom tanieri mali objavovať iba výnimočne.
Vyvážené stravovanie sa začína už v obchode
Pomôcť s pestrou a vyváženou stravou môže aj obchod, do ktorého chodievate nakupovať. Napríklad tak, že neustále rozširuje svoj sortiment čerstvých a kvalitných potravín, ako aj ponuku výrobkov z ekologického poľnohospodárstva či rastlinného pôvodu. Uprednostňuje kvalitu pred kvantitou, a to aj pri spolupráci s dodávateľmi mäsa a mliečnych výrobkov. Podporuje slovenských výrobcov a myslí aj na malých, regionálnych dodávateľov, ktorí svoje pochúťky prinášajú z rôznych kútov Slovenska.
Presne tak ako Kaufland. Prostredníctvom vlastnej iniciatívy Kaufland za zdravú výživu motivuje svojich zákazníkov k pestrejšiemu a vyváženejšiemu stravovaniu, okrem iného aj receptami v online kuchárke.
A nezabúda ani na tých najmenších stravníkov. Tisíce školákov a škôlkarov už piaty rok vďaka projektu Čerstvé hlavičky dostávajú každý týždeň dávku ovocia alebo zeleniny úplne zadarmo. Prečo? Aby sa ich naučili jesť s chuťou a pravidelne! A keďže k zdravému životnému štýlu patrí aj pohyb na čerstvom vzduchu, reťazec počas dvoch rokov vybudoval už 13 multifunkčných športovísk pre mládež. Voľný čas tak môžu tráviť vonku s kamarátmi namiesto s mobilom.
Ďalšie tipy pre zdravé stravovanie:
- Určite ste už počuli, že je dobré znížiť konzumáciu mäsa na 2-3 porcie týždenne. Ak hľadáte kvalitné mäso zo slovenských fariem, vrátane welfare chovov, v Kauflande si vždy vyberiete.
- Varte si doma čo najčastejšie a zo základných plnohodnotných surovín. Vďaka tomu sa vám na tanier podarí dostať viac ovocia a zeleniny, ale aj strukovín, na ktoré Slováci zvyknú zabúdať.
- Uprednostňujte sezónne a lokálne produkty, podporíte tak domácich výrobcov a zároveň ochránite životné prostredie. Dobrým tipom sú tiež potraviny s označením bio, pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. Za výhodnú cenu ich nájdete pod značkou K-Bio.
- Nájdite si na jedlo čas a zjedzte ho v pokoji, podporí to vaše trávenie. Užite si ho s chuťou a mierou, to najlepšie a najkvalitnejšie, čo máte po ruke.
Nahlásiť chybu v článku