Je med potravina vhodná pre vegánov?
Veľa vegánov považuje med za vhodnú potravinu, no z hľadiska filozofie je klasický včelí med nevhodný – včely ho totiž vyrábajú pre svoju vlastnú spotrebu. V poslednej dobe však vznikajú rôzne druhy čisto rastlinných medov. Takéto medy sú vyrobené napríklad z koncentrátu jablkového džúsu, tapiokového sirupu a citrónovej šťavy.
Čím vegáni nahrádzajú vajíčkovú chuť v jedlách?
Čierna soľ Kala Namak je sopečná soľ, tradične využívaná v ázijskej kuchyni. Vďaka vysokému obsahu síry má táto soľ silnú arómu vajec, a tak ju vo veľkom využívajú aj vegáni. Čierna soľ však nijako nenahradí konzistenciu či textúru vajca, iba jeho chuť.
Koľko zvierat by v priemere zachránil človek, ktorý by bol 50 rokov iba na vegánskej strave?
Odhaduje sa, že vegánstvo ušetrí v priemere 1 zviera denne. Preto je to 30 ušetrených zvierat mesačne, 365 ročne a 18 250 počas 50 rokov. To už je celkom vysoké číslo, však?
Ktorý vitamín najčastejšie chýba vegánom?
Vegánska strava je obzvlášť náchylná na nedostatok vitamínu B12. Tento vitamín sa nachádza primárne v rybách, chudom mäse, mliečnych výrobkoch či vo vajciach.
Čím vegáni nahrádzajú bielka pri pečení dezertov?
Keď vyskúšate vyšľahať vodu zo zaváraného cíceru, po pár minútach v miske nájdete nádherný biely sneh pripomínajúci vyšľahané bielka. Takejto vode, v ktorej sa varili strukoviny, sa hovorí aquafaba a má všetky funkčné vlastnosti bielok.
Čo z týchto možností má najviac proteínov?
Aj v rastlinné potraviny sú výborným zdrojom bielkovín, respektíve proteínov. V 100 g hrachu je 7 g bielkovín, v 100 g cíceru je 10 g bielkovín a v 100 g tofu natural je 12 g bielkovín.
Z čoho sa najčastejšie vyrába vegánska majonéza?
Základom každej majonézy je olej, repkový alebo slnečnicový. Druhou dôležitou ingredienciou je ocot a treťou je, pri klasickej majonéze, vajce. To sa vo výrobe vegánskej majonézy najčastejšie nahrádza sójovým mliekom, ktoré má skôr neutrálnu chuť.
Aká vegánska potravina je na obrázku?
Na obrázku je tempeh, obľúbená náhrada mäsa. Ide o sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Následne sa uvarené bôby naložia do kultúry ušľachtilej plesne, ktorá ich navzájom prepojí. Tempeh je výborným zdrojom bielkovín, na 100 g ich má až 20 g.
Čím vegáni nahrádzajú chuť parmezánu a iných zrejúcich syrov?
Lahôdkové droždie, respektíve nutričné kvasnice, sú skutočnou lahôdkou, a to nielen vo vegánskej kuchyni. V podstate ide o neaktívne kvasinky, ktoré nespôsobujú kvasenie. Majú výraznú chuť parmezánu a sú skvelým zdrojom vitamínov.
V ktorom roku vznikli pojmy vegán / vegánstvo?
Termín vegán po prvýkrát použil britský aktivista za práva zvierat Donald Watson. Dovtedy sa používal iba pojem vegetariánstvo, no keďže vegetariáni jedli aj mliečne výrobky či vajcia, Donald sa rozhodol vytvoriť nový názov pre ľudí, ktorí nekonzumujú žiadne živočíšne produkty.
Nahlásiť chybu v článku