pečenie

Aké druhy múky najčastejšie používame pri pečení?

foto: Canva

Dnes už existuje veľmi veľa druhov múk, ktoré sú vhodné pre niektoré typy intolerancií alebo je ich pôvod zdravší pre naše trávenie. Tieto sa však vo väčšine receptov stále tešia najväčšej popularite.

Ako vznikla tradícia (vianočného) pečenia?

foto: Canva

Naši predkovia si sladké pečivo zvykli vešať na dvere stajní, na stromy či kríky z jedného dôvodu - aby ochránili svoju úrodu pred zlými duchmi. Takto ich nakŕmili dobrotami a zvrátili potenciálnu pohromu.

Je to živý organizmus, ktorý je v pečení populárny a prináša so sebou benefity pre zdravie. Skladá sa len z múky a vody. O čom je reč?

foto: Canva

Kvások je organizmus plný baktérií a kvasiniek. Pochádzajú z múky, vody a z okolitého vzduchu. Podľa toho, akú múku a vodu použijeme a aký vzduch sa nachádza v okolí bude náš kvások aj vyzerať.

Tieto sušienky zobrazujú hlavne život sv. Mikuláša. Majú jemne škoricovú chuť a vyrába sa z nich aj lahodný krém do pečenia. Ako sa volajú?

Zimt-Speculatius, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Typické spekulatius keksíky sú chrumkavé, tenké, voňavé vďaka špeciálne namiešanému koreniu a majú karamelovú farbu. Zobrazujú život sv. Mikuláša a občas aj mlyny na múku (pochádzajú z Holandska).

Vajcia majú pri pečení dôležitú funkciu. Čím ich nahrádzajú vegáni?

foto: Canva

Záleží od toho, na aký účel vajce v recepte slúži. Tieto ingrediencie nahrádzajú jeho spájaciu funkciu. V chuti ich zase nahradí čierna soľ a lahôdkové droždie a pri obaľovaní v trojobale napríklad hrachová múka s vodou.

Prečo je potrebné nechať cesto na medovníky odstáť?

foto: Canva

Cesto je najlepšie nechať odležať v teplej, suchej miestnosti zakryté utierkou, aby veľmi nestuhlo. Vrch neuschne a dá sa s ním lepšie pracovať.

Verí sa, že prvý koláč v histórii mal tvar mesiaca a bol dochutený medom a orieškami. Kto pečenie sladkých koláčikov vymyslel?

foto: Canva

Predpokladá sa, že prvé koláče pripravovali starí Gréci, ktorí piekli okrúhle koláče alebo chlieb osladený medom, aby symbolizovali mesiac. Koláčiky ozdobili sviečkami, aby potešili Artemis, bohyňu Mesiaca.

Makrónky sú malé špeciálne koláčiky pôvodom z Francúzska. Ktoré tvrdenie o nich je pravdivé?

foto: Canva

Sú to malé farebné koláčiky podobné snehovej pusinke. Dve škrupinky vytvorené z mandľovej múky, snehu z vaječných bielkov a cukru, spojené lahodnou krémovou plnkou chutí od výmyslu sveta – od klasických chutí až po exotické či sezónne.

Z ktorej krajiny pochádzajú linecké koláčiky?

foto: Canva

História koláčikov siaha do tretieho najväčšieho rakúskeho mesta Linz. Pôvodcom však bola linecká torta. Jej recept siaha do ďalekého 17. storočia, vďaka čomu sa považuje za najstarší zachovaný recept na tortu na svete.

Ako sa volá obľúbená pochúťka na obrázku?

foto: Canva

Marlenka je medová torta, ktorá vychádza zo starej arménskej receptúry. Je zložená z medovo-orechového cesta, ktoré je prekladané karamelovým krémom. Môže byť doplnená čokoládovou polevou, kúskami karamelu a posekanými orieškami.

Uložiť článok

Najnovšie články