kvizecka-770x404

Foto: Unsplash

Emulgátory sú bežnou súčasťou spracovaných potravín.

Emulgátory, nazývané tiež éčka, nájdeme v podstate v takmer každej spracovanej potravine. Mnohé z nich majú svoj význam a vylepšujú vlastnosti danej potraviny. Bez nich by nám nechutili, rýchlo by sa pokazili, či by nevyzerali na vzhľad pekne. Aj keď všetky éčka sú prísne kontrolované a posudzované, niektoré z nich sú predsa len „horšie“ ako iné. 

Pozrite si naše najnovšie video, článok pokračuje pod ním ↓

Ako si poradíte s dnešným kvízom venovaným práve emulgátorom?

Ak sa vám tento kvíz páčil, vyskúšať môžete aj ďalšie v našej sekcii.

1 / 10

Ktoré z týchto uvedených éčok môžeme pokladať za najnebezpečnejšie?

svg%3EPixabay

Kým E163 - Anthokyany je prírodné farbivo nachádzajúce sa v ovocí a zelenine a E968 - Erythritol je cukrový alkohol, tak E952 - Cyklamáty je umelé sladidlo a portál Férpotravina mu udelil najvyššie skóre škodlivosti - 6. Spomínaným éčkam E163 a E968 pritom udelil hodnotenie 0 - čiže bezpečné.

2 / 10

Môže sa do bežného neochuteného mlieka pridávať nejaké éčko?

svg%3EPixabay

Do potravín, ako je neochutené mlieko, aj ošetrené UHT sa nesmie nič iné pridávať, teda ani žiadne éčko. Podobne je to tak aj s medom či neochutenými balenými vodami.

3 / 10

Z čoho sa vyrába farbivo Brilantná modrá FCF - E 133?

svg%3EPixabay

Jasne modré syntetické farbivo Brilantná modrá FCF sa vyrába synteticky z uhoľného dechtu. Mnohé modré sladkosti či nápoje sú ofarbené práve ňou, pričom patrí medzi éčka, ktorým by sme sa mali vyhýbať.

4 / 10

Kyselina askorbová - E 300 sa v potravinách používa veľmi často. Čo to je?

svg%3EPixabay

Kyselina askorbová je vitamín C a antioxidant. Patrí medzi bezpečné éčka.

5 / 10

Dusitan sodný - E250 je bežnou súčasťou mastných výrobkov. Bežne sa tomuto éčku hovorí tiež:

svg%3EPixabay

Dusitan sodný - E250 nie je úplne najvhodnejším éčkom pre konzumáciu. Má však veľké využitie najmä pri spracovaní mäsa, dodáva ružovú farbu a predlžuje jeho životnosť.

Kvíz pokračuje pod reklamou
6 / 10

Z čoho sa vyrába L-cystein, bežná súčasť napríklad chlebu?

svg%3EPixabay

L-cystein je významná a prospešná látka. Môže sa vyrábať synteticky, z baktérií, no najčastejšie sa vyrába z prasacích štetín, kopýt, vlasov či peria.

7 / 10

Sú plyny ako dusík, kyslík či vodík éčka?

svg%3EPixabay

Aj tieto plyny sú uvádzané ako éčka. Dusík je E941, kyslík je E948 a vodík je E949.

8 / 10

Na čo sa používa šelak - prírodná živica, ktorá sa získava z výlučkov viacerých druhov hmyzu z nadčeľade červce?

svg%3Epexels

Šelak vytvára hladký a lesklý povrch na potravinách, napríklad na cukríkoch, bonbónoch či potravinách s čokoládovým povrchom.

9 / 10

Z čoho sa vyrába červené farbivo E120 - Kyselina karmínová, ktoré nájdeme často v salámach, farbených cukríkoch či lacnejších džemoch?

svg%3EUnsplash

Farbivo E 120 sa vyrába zo sušených tiel samičiek hmyzu Dactylopius coccus Costa. Nie je vhodné na časté užívanie, lebo kvôli konzervácii sa často využíva benzoán sodný.

10 / 10

Koľko kilogramov šunky by musel človek zjesť na posedenie, aby sa otrávil pridaným dusitanom sodným (E250)?

svg%3EPixabay

Portál Maspoma v dokumente "Fakty o éčkach" uvádza, že človek by musel naraz skonzumovať viac ako 200 kg čerstvo vyrobenej šunky, aby sa otrávil pridaným dusitanom sodným.

Uložiť článok

Najnovšie články