V Grónsku nájdete na vianočnom stole tradičnú pochúťku s názvom mattak. Čo to je?
Na jednom z najchladnejších miest sveta sa kedysi konzumovalo všetko, čo bolo dostupné. K ľahko dostupným a výživným patrili aj veľryby, ktoré si dodnes v určitej podobe udržali miesto na sviatočnom stole.
Ktorá krajina sa pýši tým, že si jej obyvatelia dávajú ako darček ozdobené jablká?
Jablká sú často vyrezané s povzbudivým odkazom a zabalené do farebného vianočného papiera alebo obalu. Sú známe ako jablká mieru, ktoré nosia radosť a blahobyt.
Tradičný britský vianočný puding sa skladá z 13 ingrediencií a mala by ho piecť celá rodina. Z ktorého storočia pochádza jeho tradícia?
Jeho príprava v stredovekom Anglicku začala ako jedlo podobné kaši, ktoré bolo plné ovocia, obilnín, orechov a živočíšnych tukov.
V ktorej krajine sa konzumuje na Štedrý večer smalahove - ovčia hlava so zemiakmi?
Tradične sa podáva (alebo podávalo v minulosti) v nedeľu pred Vianocami. Bolo to jedno z najvýživnejších jedál, ktoré chudobní Nóri jedli počas celého roka.
Ako sa volá typické talianske vianočné pečivo na obrázku?
Panettone je niečo ako taliansky sladký chlieb pôvodom z Milána, ktorý sa v Taliansku zvyčajne podáva na Vianoce. Má tvar ako na obrázku a výšku asi 12 - 15 centimetrov.
Ktorá krajina je známa vianočným pokrmom tamales - duseným cestom v banánovom liste alebo kukuričnej šupke?
Niektoré tamales z Kostariky sú naviac plnené bravčovým, hovädzím či kuracím mäsom. Ďalšie ingrediencie sú napríklad cesnak, cibuľa, zemiaky či hrozienka.
Švédske vianočné buchty v tvare písmena S sú známe svojou žltou farbou. Z čoho ju získali?
Šafránové buchty v sebe obsahujú farbivo práve z tejto vzácnej rastliny. Podávajú sa ako dezert počas tradičnej švédskej večere Julbord.
Obyvatelia ktorej krajiny obľubujú vianočné pečené prasiatko?
Vianoce sú na Filipínach veľkou pompéznou udalosťou. Vianočné koledy začínajú hrať už v septembri a končia zvyčajne okolo 9. januára, sviatkom Čierneho Nazaréna.
Sladkou bodkou na záver vianočnej večere v Rakúsku je tento dezert. Ako sa volá?
Túto koláčovú zmes s čokoládou plnenú marhuľovým džemom vytvoril v roku 1832 vtedy šestnásťročný Franz Sacher v druhom učňovskom ročníku na dvore kniežaťa Metternicha.
Pre ktorú krajinu je typická vianočná grilovačka morských plodov a rýb?
Práve mnohí Novozélanďania využívajú teplé letné počasie na opačnej strane pologule na vianočný obed spojený s grilovačkou s rodinou a priateľmi.
Nahlásiť chybu v článku