Štedrý deň je za dverami a u väčšiny z vás tak pravdepodobne začína sviatočný stres spojený s prípravou mnohých chodov štedrovečernej večere. Kapustnica, ryba, zemiakový šalát, či opekance, štedrák a mnohé iné jedlá. Ktoré z nich pripravujete na sviatočnú večeru vy? A čo preferujú ľudia z rôznych európskych krajín?
Lisabonské múčniky
Obyvatelia hlavného mesta Portugalska sú priam závislí na sladkých dezertoch, koláčoch a múčnikoch. Dokonca sú počas sviatočného obdobia ochotní vystáť dlhú radu do pekární, aby si tradičné pochutiny nakúpili. Jedným z obľúbených dezertov sú napríklad tzv. sonhos (sny), šišky posypané cukrom, ktoré môžu byť vyrobené napríklad aj z tekvice. Najpopulárnejším je azda bolo rei, kráľovský koláč, ktorý je dostupný takmer všade.
Keksíky z Bruselu
Keksíky vyrobené z hnedého cukru by vám pripomínali určite naše medovníky. Majú korenistý nádych, voňajú škoricou, sú chrumkavé a pravdepodobne ich poznáme všetci. Ich miniatúrna verzia je totiž podávaná ku káve takmer v každej kaviarni sveta.
Sladký chlieb a jedlá z rýb v Prahe
Nie je prekvapením, že naši českí bratia podávajú na vianočnom stole rovnaké jedlá ako my. V uliciach hlavného mesta všade navôkol rozvoniavajú chutné ryby, najčastejšie kapor. Okrem rýb sú populárne aj sladké múčniky, najmä nám známa vianočka s hrozienkami. Už vám pláva váš kapor vo vani? Alebo preferujete radšej rybie prsty?
Berlínske šišky
Počas návštevy J.F.Kennedyho v Berlíne sa americký prezident vyjadril, že je ,,Berliner“, mysliac si, že sa pod týmto názvom skrýva obyvateľ Berlína, avšak čo pre Nemcov znamená tento termín? Je pod ním skrytý názov ich tradičnej vianočnej šišky posypanej práškovým cukrom. Nám sú tieto šišky známe. Rovnako ako v Nemecku, aj my ich plníme džemom.
Typický moskovský sovietsky šalát
Nemusíme ho taktiež nejako obzvlášť predstavovať. Pravdepodobne sa totiž vyskytuje na každom slovenskom štedrovečernom stole. Majonéza, zemiaky, uhorka, mrkva, hrášok a mnohé iné komponenty, toto všetko je nám známe. Niektorí ho poznajú aj pod názvom ruský alebo stoličný šalát.
Kodaň a krémový ryžový puding
Ak sa rozhodnete osláviť Vianoce v hlavnom meste Dánska, asi sa nevyhnete tradičnej pochúťke Dánov, ktorou je ryžový puding risalamande. Tento ryžový puding je zväčša podávaný so šľahačkou, drvenými mandľami a horúcou čerešňovou omáčkou.
Bravčové jedlá v Bukurešti
Sviatočná večera v Bukurešti, hlavnom meste Rumunska, vás môže prekvapiť rôznymi variantami spracovania bravčového mäsa. Buď si rozbalíte kapustový list s mäsom podávaný s ryžou, bravčovinu s cesnakom v želatíne, bravčovú kožu, alebo prípadne bravčovú masť, ktorú môžete skombinovať s akýmkoľvek jedlom. Vybrali ste si?
Vianočné švédske stoly v Štokholme
Slovákom známe švédske stoly pozostávajú z rôznych jedál, z ktorých si môžeme vybrať presne to, na čo máme chuť. Vo Švédsku ale na Vianoce obsahujú tieto stoly, ktoré ponúka väčšina reštaurácií najmä jedlá, akými sú napríklad chlieb namočený v bravčovom vývare, želé z bielej ryby, ryžová kaša, vianočná šunka, či zemiakovo-ančovičkové jedlá. Tieto jedlá sú väčšinou doplnené sladkým pivom.
Paríž – La Reveillon
Čo obsahuje vianočný stôl v hlavnom meste Francúzska? Je to mnoho jedál, ale väčšinu z nich určite poznáte. Obľúbenou pochúťkou je kačacia pečeň, známa ako foie gras, údený losos, ustrice, taktiež morka, ale aj čokoládová torta. Ak vám to váš finančný rozpočet dovoľuje, na stôl pridajte ešte dobré šampanské, či šumivé víno.
Sladké potešenie z Madridu
Ak patríte k milovníkom sladkostí, určite si na svoje prídete aj v španielskych mestách. Obľúbenými pochúťkami sú španielsky nugát turrón, sušienky polvorones a mantecados. Bez týchto komponentov vraj v Španielsku Vianoce ani nemôžu byť Vianocami. Okrem sladkých jedál však Španieli jedia počas Vianoc aj ryby, jahňacinu, morku, ale aj obľúbené mušle.
Pozri aj: Koľko potravín si kúpime za 20€ v rôznych kútoch sveta?
interez.sk, (Romana Dorotovičová), theguardian.com
Nahlásiť chybu v článku