Ilustračná fotografia, Foto: Archív TASR

Podľa iniciatívy Pomoc pre gastro nie je možné otvoriť zo dňa na deň bez poznania opatrení.

Iniciatíva Pomoc pre gastro žiada od hlavného hygienika Jána Mikasa a pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) pripraviť plán znovuotvorenia gastro podnikov. Ten by mal byť podľa prevádzkovateľov zverejnený čo najskôr, pretože druhá vlna pandémie je na ústupe a podnikatelia potrebujú vedieť ako ďalej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Informovala o tom v piatok hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny. Zároveň dodala, že je nevyhnutné prehodnotiť COVID-automat, ktorý sa pripravoval v období, kedy sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a zatvorí celé Slovensko.

Foto: TASR

Gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený

„S pandémiou budeme ešte istý čas musieť žiť. Ale gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený. Podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu,“ povedal signatár iniciatívy Pomoc pre gastro Ladislav Sekletár. Podľa neho podnikateľom chýbajú informácie o tom, kedy budú môcť otvoriť aspoň terasy podnikov a potrebujú sa pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania.

Podľa iniciatívy nie je možné otvoriť zo dňa na deň, pričom každý deň, kedy sú podniky zatvorené, prichádzajú prevádzkovatelia o zisky a živobytie. „Vývoj posledných týždňov ukazuje, že druhá vlna pandémie koronavírusu je u nás na ústupe. Klesá počet infikovaných aj počet hospitalizovaných, a naopak pribúda počet zaočkovaných obyvateľov. Podnikatelia v gastre preto zúfalo čakajú na to, kedy im kompetentní povedia, že budú môcť opäť naštartovať svoj biznis,“ povedala Magdaléna Koreny.

Uložiť článok

Najnovšie články