Plytvanie potravinami predstavuje ohromný problém, ktorý sa týka nás všetkých. V Európskej únii členské štáty vyhodia každý rok 88 miliónov ton potravín. Ak to spriemerujeme, desivý výsledok tvrdí, že každý obyvateľ ročne vyhodí 173 kilogramov jedla. Nie je to tak problém, ktorý predstavuje neférovosť voči hladujúcim ľuďom, ale aj ekonomická strata.
Týmto spôsobom sa sami pripravujeme o finančné prostriedky. Z globálneho hľadiska je však tento bod problematiky viac-menej zanedbateľný. Vedome sa sami uvádzame do ekologickej katastrofy a z vlastnej pohodlnosti zotrvávame v systéme, ktorý nastavila spotrebiteľská kultúra. Pritom zmena leží na pleciach každého z nás. Francúzsko s týmto problémom aktívne bojuje a výsledky sa skutočne dostavujú.
Najviac plytvajú jedlom ľudia vo veku 23 až 49 rokov. Vedci sa na naše chorobné plytvanie pozreli dôslednejšie a odhalili desivú prognózu. Ak budeme v tomto sebeckom trende pokračovať, v roku 2030 sa na svete vyhodí každú sekundu 66 ton potravín. Okrem toho, že sa o jedlo, ktoré samo o sebe predstavuje slušný náklad, pripravujeme, zároveň čelíme aj ekologickej katastrofe.
Podľa OSN v súčasnosti trpí hladom 815 miliónom ľudí. V tomto smere hrá veľmi podstatnú úlohu aj preľudnenie. Budúcnosť našej planéty by vôbec nevyzerala tak sivo, keby nebola preťažená. Ľudstvo žije na ekologický dlh a svoje zdroje na rok, má pravidelne vyčerpané už v prvej polovici tohto obdobia. Ak sa nespamätáme, naozaj sa môžeme „tešiť“ na environmentálnu pohromu. O tom svedčí aj fakt, že v roku 2015 bolo hladujúcich ľudí „len“ 777 miliónov.
bcg.com
Nahlásiť chybu v článku