Uplynutie trvanlivosti sa nepodpíše na ich kvalite, chuti ani vôni a rozhodne sa nemusíme báť žiadnych zdravotných komplikácií. Vďaka nasledujúcemu zoznamu sa vám už viac nestane, že dobré jedlo skončí v koši skôr ako by malo. Zároveň sa tak vyhnete plytvaniu a ušetríte peniaze pri ďalšom nákupe.
Občas sa mi stávalo, že som určité potraviny dlhšie nepoužívala a keď som ich po čase vybrala z políc, zistila som, že im vypršala trvanlivosť. Dnes už viem, že takéto produkty nemusia ihneď putovať do koša. Nie vždy sa musíme slepo riadiť dátumom na ich obale. Nasledujúce potraviny vám pri vhodnom uskladnení vydržia aj roky.
Cukor
Nie len pri cukre je pravidlom, že je nutné zachovať vhodné podmienky jeho skladovania. V tomto prípade platí, že ak cukor uskladníte v sklenenej nádobe na suchom mieste, vydrží vám roky. Cukor neznesie vlhkosť, takže ak sa jej vyhnete, pokojne si ním oslaďte jedlo aj po uplynutí trvanlivosti.
Ryža
Aj keď ste mali ryžu odloženú niekoľko rokov, môžete ju smelo uvariť. Je stále rovnako dobrá ako v deň, keď ste ju kúpili. Navyše, ak ste ju už rozbalili, nemá to žiaden vplyv na jej trvanlivosť. Platí to pre každý druh ryže, okrem hnedej.
Cestoviny
Ďalšia potravina, ktorá prakticky nepodlieha skaze. Ak ste mali cestoviny v hermeticky uzavretom obale a neotvorili ste ich, nie je dôvod na to, aby ste si ich nepripravili aj po niekoľkých rokoch.
Alkohol
S jeho konzumáciou sa ponáhľať nemusíte. Reč je najmä o tvrdom alkohole, ktorý má ozaj dlhú „životnosť“. Skladovať by ste ho pravdaže mali na tmavom a chladnom mieste. Takto uskladnené pitie určite nezmení svoju chuť ani po rokoch.
Sušené ovocie
Hlavnú rolu v predĺžení trvanlivosti tu hraje nízky obsah vody a hlavne vysoký obsah cukru. Takto upravené ovocie je zakonzervované a prežije aj niekoľko mesiacov. Ak chcete zachovať cenné zložky tejto potraviny čo najdlhšie, mali by ste sušené ovocie skladovať vo vzduchotesných sklenených alebo plastových nádobách.
Med
Rovnako ako v prípade sušeného ovocia aj tu platí, že vysoký obsah cukru napomáha túto surovinu konzervovať čo najdlhšie. Chutí vynikajúco aj po niekoľkých rokoch. V tekutom stave vydrží len nejakú dobu a potom skryštalizuje (scukornatie), časom sa mierne môže meniť aj jeho farba. To ale nie je dôvod na jeho vyhodenie a na tejto pochúťke si môžete zamaškrtiť aj naďalej. Ak vám prekáža jeho tuhá kryštalická konzistencia, skúste ho v sklíčku ponoriť do hrnca s teplou vodou.
Rozpustná káva
Ak neholdujete káve a doma ju máte odloženú len pre návštevy, či máte tejto suroviny väčšie zásoby, pokojne ju odložte do mrazničky. Predĺžite tým jej trvanlivosť nezávisle od toho, či je balenie kávy zatvorené alebo ste ho už stihli rozbaliť.
Ocot
Keďže je ocot vhodný nie len na konzumáciu ale aj ako čistiaci prostriedok, mali by ste ho mať v domácnosti viac. Ak to ale so zásobou octu preženiete a nestihnete ho zužitkovať do dátumu spotreby, nevyhadzujte ho. Na jeho kvalite sa to neodzrkadlí.
Pozri aj: 20 potravín a jedál, ktoré ste každé ráno jedli na prázdny žalúdok, no robili ste zle
babskeveci.sk (Jana L), milionkobiet.pl
Nahlásiť chybu v článku