Víno je nápoj starý tisíce rokov, no aj tak v mnohých ľuďoch vyvoláva viaceré otázky. Čo znamená dekantácia, alebo sú vína, ktorým by sme sa v našom záujme mali radšej vyhnúť?

Víno patrí medzi najstaršie nápoje, aké ľudstvo pozná. Má bohatú históriu a dokonca aj veľký náboženský význam, no tento lahodný nápoj je stále pre mnohých pomerne neznámy a vyvoláva viaceré oprávnené otázky. Preto vám dnes prinášame týchto 13 otázok týkajúcich sa tohto opojného nápoja a k ním vám samozrejme uvedieme odpovede. Nemusíte byť someliér, aby ste ale poznali, či je víno dobré alebo nie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je lacné víno zlé pre naše zdravie?

Nie. Najčastejšiu obavu pri lacných vínach predstvuje množstvo arzénu obsiahnutého v nich. Avšak aj keď by vo víne boli hraničné hodnoty arzénu, museli by ste vypiť asi 2,5 litra vína na posedenie, aby z toho mohli teoreticky vzniknúť nejaké problémy.

amazonaws.com
amazonaws.com

Aký je rozdiel medzi vínom za 50 eur a za 500 eur?

Cena vína je stanovená na základe viacerých faktorov. Do hry vstupuje lokalita, veľkosť produkcie, značka, vek vína či druh použitej odrody hrozna. Vo všeobecnosti ale platí, že ak ste príležitostný konzument vína, tak významné rozdiely pravdepodobne nepocítite.

Čo sú to taniny?

Taníny alebo triesloviny sú látky, ktoré sú prirodzene obsiahnuté vo víne. Pochádzajú zo šupiek, stoniek a zrniečok hrozna. Vďaka tanínom má víno svoju typickú chuť a farbu a práve kvôli ním môžete mať v ústach po napití sa vína pocit suchosti. Taníny sú ale veľmi cenným antioxidantom a robia víno zdravým pre váš organizmus.

borvirag.hu
borvirag.hu

Je zlé, keď mi chutí víno za 3 eurá?

Nie. Je pravdou, že niektoré štúdie ukázali, že čím vyššia cena vína, tým ho ľudia hodnotia viac pozitívne, a to bez ohľadu na to, či je naozaj chutné alebo nie. Ak vám teda chutí víno, ktorého cena je podobná cene obedového menu, znamená to, že vaše chuťové poháriky sa nedajú obalamútiť cenou.

Ako zistím či má víno kvetovú alebo ovocnú chuť?

Chuť vína je vždy výsledkom kombinácie viacerých aróm. Nikdy sa nedá povedať, že víno má napriklad iba jahodovú (či inú) arómu. Pri degustovaní vína ho preto najprv ovoňajte, pokojne privrite oči a krúžte pohárom aby sa lepšie uvoľnila vôňa. Skúste uhádnuť, čo vám vôňa pripomína. Podobne postupujte aj keď sa napijete. Víno hneď neprehlnite, ale nechajte ho v ústach a skúste odhadnúť jeho chuť.

V jednom pohári vína sa ale nachádza obrovský počet chemických zlúčením, ktoré vplývajú na arómu, a tak rozhodnúť o chuti vína nie je jednoduché. Chce to najmä prax a skúsenosti.

cloudfront.net
cloudfront.net

Čo sú to kvasinky?

Kvasinky sa pridávajú do vína, aby prebehol proces fermentácie, teda zjednodušene povedané, aby sa cukry premenili na alkohol.

Prečo je vo víne síra?

Siričitany sa nachádzajú takmer každom víne. Síra tu pôsobí ako konzervant a zabezpečuje, aby víno vydržalo dlhšie. Je možné získať víno aj bez síry, avšak pri ňom sa musí počítať s tým, že víno sa môže ľahko pokaziť.

pixabay
pixabay

Čo je to dekantácia?

Víno sa často podáva tak, že sa preleje do karafy a odtiaľ sa ďalej servíruje. To spôsobí prevzdušnenie vína a ono tak uvoľní svoju arómu a chuť. Pri dekantácií starších vín necháme víno chvíľu postáť v otvorenej fľaši, aby prípadné usadeniny klesli na dno. Pri prelievaní vína do karafy potom dáme pozor, aby sme tento sediment nechali vo fľaši.

Prečo sa používa na uzavretie vína korok?

Korok je vyrobený z duba a ide tak o obnoviteľný zdroj. Jeho používanie vyplýva najmä z tradície. Ak je ale použitý zlý korok, ten môže celé víno pokaziť, keďže zásadne ovplyvní chuť vína.

pixabay
pixabay

Pravdou je, že korok dodáva vínu punc originality, no použitie uzáveru v podstate nehovorí nič o kvalite či nekvalite vína. Napríklad na Novom Zélande prešli výrobcovia vína práve na používanie skrutkovacích uzáverov. Ich nespornou výhodou je možnosť otvorenia vína bez potreby vývrtky.

Ovplyvňujú naše gény, aké víno nám chutí?

Samozrejme. Naše gény ovplyvňujú či nám chutí viac sladká chuť, alebo máme radšej napríklad trpké vína. A práve naše nastavenie génov určuje, ktoré víno nám chutí.

Prečo nás niekedy bolí hlava iba po jednom pohári vína?

Bolesť hlavy nesúvisí ani tak s vínom samotným, ako s alkoholom, ktorý je v ňom obsiahnutý. Aby ste sa vyhli bolesti hlavy, pite dostatok vody a jedzte potraviny bohaté na tekutiny.

pixabay
pixabay

Sú nejaké vína, ktorým by sme sa mali vyhýbať?

To záleží na vašom vkuse a preferenciách. No existujú dofarbované vína alebo vína vyrábané z nekvalitnej vstupnej suroviny. Nekvalitné víno spoznáte podľa veľmi nízkej ceny a použitím lacného obalu – plastová fľaša, či tetrapackový obal.

Ak má víno neprirozdenú farbu, napríklad je modré, určite je dofarbované a s veľkou pravdepodobnosťou je v ňom použité chemické farbivo, ktoré pre vás rozhodne nie je zdravé, práve naopak.  Takýmto vínam je lepšie sa vyhnúť.

bbci.co.uk
bbci.co.uk
Pozri aj: 7 užitočných trikov, ako otvoriť víno aj bez vývrtky

interez.sk (Matej Mensatoris), businessinsider.com
Uložiť článok

Najnovšie články