Téma zaradenia slovenských gastroprevádzok do prestížneho bedekra Michelin Guide bola diskutovaná prakticky už niekoľko rokov. Vznikali pritom aj rôzne iniciatívy, nakoľko Slovensko bolo poslednou krajinou v strednej Európe, ktorá v ňom absentovala. Situáciu napokon posunul vpred rezort pod taktovkou Dušana Keketiho.
Ministerstvo cestovného ruchu a športu podpísalo zmluvu v hodnote 175-tisíc eur. Prvé hodnotenie našich reštaurácií by malo byť známe už v júli tohto roka. Vlastný výber môže Michelinu dodať aj samotné ministerstvo, nemôžu však reštaurácie priamo vybrať, len odporučiť.
„Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ uviedol ešte minulý rok Keketi s tým, že rezort je pripravený tento sektor výrazne podporovať.
My sme oslovili viacerých odborníkov a opýtali sa, ako príchod michelinských kritikov vnímajú, a ktoré prevádzky majú podľa nich reálnu šancu získať aj prvé slovenské michelinské hviezdy. Všetci sa vzácne zhodujú na tom, že ide o pozitívnu správu, no zároveň v niektorých oblastiach dvíhajú varovný prst.
Foodbloger Čoje
Jeden z najznámejších slovenských foodblogerov pre interez uviedol, že príchod Michelin Guide je iba jednou tretinou požadovaného výsledku. Dôležité bude, koľko slovenských reštaurácií sa napokon do bedekra dostane a zároveň tiež to, či sa niektorej podarí získať aj michelinské hviezdy.
„Posledná, za mňa najdôležitejšia časť tohto projektu je, ako to využijeme na posunutie identity slovenského jedla, nielen v očiach Európy a sveta, ale aj v očiach a mysliach Slovákov. Ak by sme o päť rokov zistili, že výsledkom je to, že viac ľudí zo zahraničia pozná štyri alebo päť podnikov na Slovensku, no nevedia úplne povedať, v čom presne sa líšia od podnikov v Čechách, Rakúsku či v Maďarsku, boli by to prešustrované peniaze,“ uviedol Čoje.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Ruka v ruke s príchodom Michelinu musí Slovensko zadefinovať a podporiť aj koncept zapamätateľnej a charakteristickej slovenskej gastronómie. Mám trochu obavu, či sa k tejto téme na úrovni štátu dostanú šikovní a kreatívni ľudia so skutočnou víziou toho, čo robiť,“ dodal.
Kuchár Michal Kordoš
Michal Kordoš je populárny slovenský kuchár, ktorý varil v prestížnych reštauráciách v Dánsku, vo Francúzsku či na Islande. Michelin Guide vníma ako dôležitý míľnik, ktorý môže domácej gastronómii pomôcť.
V tomto článku sa po odomknutí dozvieš
- ako vníma príchod Michelina jeden z najväčších odborníkov na domáce gastroprevádzky;
- ktoré reštaurácie majú podľa našich respondentov šancu na získanie hviezdičiek;
- meno ktorých reštaurácií sa opakovalo.
Po zakúpení predplatného tiež získaš
- Neobmedzený prístup ku všetkým PREMIUM článkom
- Prístup k exkluzívnym benefitom
Nahlásiť chybu v článku