Foto: interez.sk (Klaudia Bencúrová) / Freepik

Je A2 mlieko skutočne lepšia voľba pre naše trávenie, alebo je to len ďalší šikovný marketingový ťah?

Počuli ste už o A2 mlieku? Tento nový hit medzi nadšencami zdravého životného štýlu a športovcami vyvoláva množstvo otázok. Ide o ďalší marketingový trend, alebo skutočne ponúka zdravotné benefity? Pozreli sme sa na fakty, vedecké štúdie aj názory odborníkov. Zároveň sme porovnali vzhľad, farbu, konzistenciu a chuť A2 mlieka a bežného kravského mlieka.

Pozrite si naše najnovšie video, článok pokračuje pod ním ↓

V posledných rokoch sa na trhu s mliečnymi výrobkami objavil nový trend — A2 mlieko. Tento typ mlieka získava popularitu vďaka tvrdeniam o jeho lepšej stráviteľnosti a potenciálnych zdravotných výhodách.

Preto sme sa pozreli na to, čo je A2 mlieko, ako funguje, pre koho môže byť prospešné a naopak, pre koho je jeho konzumácia zbytočná. Tiež sme sa zamerali na vedecké štúdie, zaujímavé dáta a možné negatíva spojené s A2 mliekom. Zároveň sme sa pýtali na odborný názor gastroenterológa a všeobecného lekára, ktorý je aj výživovým špecialistom.

Mlieko a mliečne výrobky sú základnou zložkou stravy takmer každého z nás. Pre športovcov predstavujú jeden z najlepších zdrojov bielkovín. Mliečne výrobky sú však dôležité nielen v jedálničku športovcov, ale aj u nešportovcov. Pretože mlieko je kľúčovým zdrojom živín nevyhnutných pre správne fungovanie nášho tela.

Obsahuje vápnik, ktorý posilňuje kosti a zuby, bielkoviny, ktoré sú zásadné pre rast a regeneráciu svalov, ako aj vitamíny A, D a B12, ktoré podporujú imunitný systém a zdravie nervovej sústavy.

Pravidelná konzumácia mliečnych výrobkov môže pomôcť predchádzať osteoporóze, udržiavať zdravé trávenie a prispieť k celkovej vitalite organizmu.

Foto: interez.sk (Klaudia Bencúrová)

Čo je A2 mlieko

Kravské mlieko sa skladá z dvoch hlavných proteínov — kazeínu a srvátky, ako uvádza web EatingWell. Kazeín tvorí približne 30 % obsahu proteínov, pričom poznáme A1 beta-kazeín a A2 beta-kazeín, ktoré sú plné aminokyselín, ktoré vyživujú naše telo.

Avšak u niektorých ľudí A1 beta-kazeín spôsobuje tráviace ťažkosti, preto bežné kravské mlieko nahrádzajú bezlaktózovým alebo rastlinným mliekom. Proteín A1 totiž produkuje tzv. beta-kazomorfín-7, ktorý mení funkciu gastrointestinálneho traktu, čo znamená, že spomaľuje pohyby čriev zo žalúdka do konečníka a zvyšuje zápal v čreve, ako ukázali výskumy na zvieratách.

Za posledné roky sa stáva populárnou náhradou klasického kravského mlieka aj A2 mlieko, ktoré je podobné tradičnému mlieku, pretože tiež pochádza od kráv, rovnako obsahuje bielkoviny, vápnik a vitamín D.

A2 mlieko je typ kravského mlieka, ktoré obsahuje výlučne A2 beta-kazeín, na rozdiel od bežného mlieka, ktoré obsahuje kombináciu A1 a A2 beta-kazeínu. „Tento rozdiel v zložení bielkovín môže ovplyvňovať trávenie a celkové zdravie konzumentov,“ povedal pre interez všeobecný lekár a výživový špecialista MUDr. Boris Bajer, PhD.

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články