Foto: Unsplash, Pexels

Aktualizovali rebríček najnechutnejších jedál na svete, aj Slovensko a Česko v ňom má svoje „klenoty“.

Gastronómia môže byť pre každého iná – zatiaľ čo niektoré jedlá sú pre mnohých nezabudnuteľnou delikatesou, iní by sa im radšej vyhli na míle.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Taste Atlas každoročne zverejňuje zoznam najlepších aj najhorších jedál na svete. Tento rok sa v aktualizovanom rebríčku tých najhorších objavili aj niektoré jedlá zo Slovenska a Česka.

Slovensko a Česko v rebríčku

Ako upozornili TV Noviny s odvolaním sa na spomínaný portál Taste Atlas, na Slovensku sa v zozname nachádza známa smotanová nátierka, ktorej k nelichotivému umiestneniu nepomohla ani skutočnosť, že si našla stále miesto v nejednej slovenskej domácnosti. V obchodoch ju dokonca môžete nájsť hneď v rôznych obmenách – či už s bylinkami, cesnakom, alebo korením. Turistom príliš nechutí a umiestnila sa na 67. mieste.

Rovnako sa medzi menej obľúbené jedlá dostali aj niektoré české produkty – Karlovarský suchár (72. miesto) a chlebová polievka (31. miesto).

Severské a iné nezvyčajné „pochúťky“

Prvým piatim miestam v rebríčku dominujú jedlá zo severských krajín, ktoré si získali popularitu najmä medzi miestnymi, ale nie každý si ich dokáže obľúbiť. Napríklad, Blodplättar, „krvavé palacinky“ zo Švédska a Fínska, ktoré sú vyrobené z krvavého cesta a podávané s cibuľou a brusnicami, obsadili prvé miesto.

Svið, islandská špecialita z uvarenej a opečenej ovčej hlavy, sa zaradila na tretie miesto, zatiaľ čo Blodpalt, fínsky a švédsky variant pirohov plnených zvieracou krvou, sa umiestnil na štvrtom.

Jedlá z Južnej Ameriky a iných krajín

Medzi ďalšími menej obľúbenými jedlami sa objavuje aj chilský Chapalele, ktorý je v podstate chlebom zo zemiakov a múky, pripravovaným v špeciálnej diere v zemi. V rebríčku sa nachádzajú aj poľské a maďarské špeciality ako Żymlok, zabíjačková jaternica zo živočíšnych vnútorností, či maďarská Borleves, polievka, ktorá kombinuje víno, žĺtky a korenie.

Tento rebríček ukazuje, aké rôzne môžu byť tradičné kuchyne naprieč krajinami a že čo môže byť pre niekoho len nevábnou spomienkou z dovolenky či výletu, pre iného môže predstavovať skutočnú pochúťku a spomienku na domov a detstvo.

 

Uložiť článok

Najnovšie články