Foto: ilustračné, Unsplash / so súhlasom Doc. MUDr. Petra Minárika, PhD., MHA, MPH

Renomovaný odborník Peter Minárik poskytol dôležité rady ohľadom nášho zdravia.

Mnoho Slovákov má veľký záujem o svoje zdravie – v dôsledku informačného rozptylu, nedostatku odborného vzdelania a často aj pre náročné životné situácie však nevedia, z ktorého konca vlastne začať. My sme sa rozhodli obrátiť na známeho experta. Ten nám prezradil čosi o narastajúcom probléme obézneho Slovenska – dotkol sa aj populárnej témy „superpotravín“, pričom Slovákom odporúča jednoduchý spôsob ako začať so zdravším prístupom ku svojej strave.

Článok pokračuje pod videom ↓

Známy lekár Peter Minárik, so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinických disciplínach gastroenterológia, obezitológia, výživa a dietetika, sa pre interez najprv podelil s desivou štatistikou.

Podľa údajov z roku 2012 má byť v pásme nadmerne telesnej hmotnosti (t.j. pre-obezity a obezity) neuveriteľných sedem z desiatich slovenských mužov (68,9 %) vo veku 18 až 64 rokov. Sloveniek s týmto problémom je o čosi menej, v pásme sa má nachádzať šesť z desiatich (56,2 %) slovenských žien.

13 zhubných nádorov, 236 chronických ochorení

Minárik upozorňuje, že na rozvoji obezity sa podieľajú najrôznejšie faktory. Medzi tie rizikové patrí napríklad vysoký počet členov rodiny s nadváhou či obezitou (pozitívna rodinná anamnéza), psychické problémy (depresia, úzkosť, stres a iné), či dokonca taký faktor, akým je vyšší vek matky pri pôrode.

Foto: pixabay

Čo možno mnohí z nás nevnímajú do hĺbky, je fakt, že „obezita zvyšuje riziko trinástich zhubných nádorov“ – napríklad na hrubom čreve a konečníku, prsníku (u žien po menopauze), štítnej žľaze, žalúdku, maternici, žlčníku, pankrease, vaječníkoch, či prostate (pokročilý karcinóm prostaty u mužov).

Okrem toho „niektoré údaje hovoria až o 236 chronických ochoreniach súvisiacich s nadmernou hmotnosťou a obezitou“.

Pri snahe o prevzatie kontroly ohľadom tejto časti nášho zdravia by sme sa nemali spoliehať na rýchle a jednoduché riešenia.

Minárik zdôrazňuje: „Ľudia v redukčnom režime by sa mali naučiť elementárne základy z oblasti výživy, tak aby pochopili informácie o obsahu energie a základných živín na obaloch potravín a dokázali pochopiť a porovnať odlišné zloženie surovín a rozdielny nutričný obsah rôznych potravín a nápojov.“

Problém s pojmom „superpotraviny“

Renomovaného odborníka sme sa opýtali aj na tému superpotravín, ktorá ovládla svet zdravia, biohackingu a moderného nutričného sveta.

Podľa gastroenterológa by sme však mali používať výraz „funkčné potraviny“ – názov superpotravina je zaužívaný skôr ako populárny výraz.

Foto: unsplash

Hlavný rozdiel (oproti bežným potravinám) spočíva v tom, že funkčné potraviny nám majú okrem bežných výživových benefitov dodať „aj živiny s osobitnými prospešnými vlastnosťami“ ako pridanú hodnotu v strave.

Existenciu potravín, ktoré majú pridanú hodnotu (napríklad, v podobe mikronutrientov či významných živín), odborník nijakým spôsobom nespochybňuje. Upozorňuje však na významný problém, ktorý v modernej spoločnosti populárny termín predstavuje.

„Ak internetový vyhľadávač pri zadaní slova ‘superpotravina’ uvedie na prvých miestach  ‘fľaštičky’, ‘kapsuly’, alebo ‘tobolky’, potom nejde o superpotraviny v pravom slova zmysle, ale o výživové doplnky. A to je úplne iná kapitola a odlišná téma.“

Nie sú to lieky a nesmú tvoriť hlavnú zložku stravy

Podľa Minárika, kým užívanie výživových doplnkov je „dôležitým koncentrovaným a niekedy takmer nenahraditeľným zdrojom rôznych živín“, ľudí so záujmom o svoje zdravie vystríha na niekoľko vecí.

V prvom rade, pri propagácii užívania výživových doplnkov dochádza v niektorých prípadoch k zveličovaniu ich úžitku. Bežný užívateľ výživových doplnkov by si mal uvedomiť, že výživové doplnky nenahrádzajú zdraviu prospešnú stravu, ale takisto nenahrádzajú ani lieky.

Foto: ilustračné, Pexels

„Kým lieky sú určené na liečbu, doplnky ponúkajú rôzne živiny pri ich nedostatočnom príjme zo stravy, pri ich zvýšenej potrebe, alebo pri osobitných situáciách (podávanie kyseliny listovej u tehotných žien, alebo probiotík pri užívaní antibiotík).“

Čo sa týka funkčných potravín v pravom zmysle slova, Minárik veľký význam pridelil fermentovaným potravinám s obsahom zdravotne prospešných živých bakteriálnych kultúr“, potravinám so zvýšeným obsahom omega-3 mastných kyselín (menovite, ľanovým semiačkam), rovnako ako fortifikovaným potravinám – takým, ktoré sú „obohatené o nejakú živinu“, ako napríklad železo, vápnik, vitamín D či rastlinné steroly.

Stravu si dopĺňať výživovými doplnkami je dobrý nápad, napríklad v zimných mesiacoch vo forme vitamínu D, ktorý nám bez pravidelného slnečného svitu veľmi chýba. Spolu s užívaním antibiotík má význam súbežne užívať aj výživové doplnky s obsahom živých bakteriálnych kultúr, tzv. probiotík.

Kde začať, ak chceme byť múdrejší v našom prístupe k strave?

Ľuďom so živým záujmom o svoje zdravie Minárik odporúča jednotlivé funkčné potraviny zaradiť do jedálnička. Upozorňuje však, že by sme nemali zanedbávať význam vyváženej a pestrej stravy, ktorú konzumujeme s ohľadom na naše nutričné potreby.

„Ale čo je to hlavná zložka stravy? Ak sa pozriete na päť poschodí potravinovej pyramídy, zistíte, koľko porcií z rôznych potravinových skupín by ste mali skonzumovať denne,“ opisuje Minárik.

Foto: MZ SR

Potravinová pyramída a ďalšie názorné pomôcky môžu podľa neho poskytnúť jednoduchý a čitateľný spôsob ako sa pohybovať v strave napriek tomu, že nám chýbajú odborné znalosti. 

„Optimálne dávky určite existujú a najlepšou orientačnou pomôckou sú potravinové pyramídy vychádzajúce zo stravovacích odporúčaní určených pre zdravú populáciu,“ dodáva Minárik na záver.

Uložiť článok

Najnovšie články