Foto: Profimedia / reprofoto, TikTok.com (@dr.karanr)

Doktor odpovedá na otázku, ktorá možno trápila aj vás.

Na sociálnych sieťach ste na sympatického lekára mohli naraziť viackrát – napríklad, keď sa venoval búraniu mýtov o črevných „detoxoch“, o používaní „antichrápacích“ klíps do nosa, či o iných pofidérnych a virálnych tipoch na zdravie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Teraz sa doktor Karan Raj na svojom profile na sociálnej sieti TikTok rozhodol priniesť svoj odborný názor do témy mrazeného jedla. Narazil na video, v ktorom sa rodina chystá zjesť zmrazenú zeleninu. Na obale pritom svieti dátum 26. február 2023, a teda, výrobok je takmer dva roky po záruke.

Všetci dobre vieme, že zmrazením dokážeme významne predĺžiť životnosť produktov. Je však dobrý nápad konzumovať zmrazené jedlo napriek tomu, že je po dátume spotreby? Poďme sa pozrieť, čo si myslí doktor o bezpečnosti tejto voľby.

Záruka zmrazeným výrobkom technicky nekončí

Doktor začína tému zaujímavou poznámkou, ktorá môže niektorých ľudí prekvapiť. „Zmrazenému jedlu technicky nekončí záruka nikdy.“

Podľa jeho slov, kým je niečo bezpečne zmrazené, zostáva to bezpečné. Hovorí, že hrozby otravy jedlom pri dobre zmrazených výrobkoch sa naozaj báť nemusíme.

„To, že je niečo bezpečné, však ešte neznamená, že je chutné,“ upozorňuje. „Existuje totiž niečo, čo voláme spálenie mrazom. Čím dlhšie je niečo zmrazené, tým viac bude týmto ovplyvnené.“

Podľa doktora, mrazené jedlo časom začne zbierať na svojom povrchu kryštáliky ľadu, pričom postupne stráca vlhkosť. Dochádza k procesu oxidácie, následkom čoho jedlo, ktoré je zmrazené veľmi dlho, stráca svoju pôvodnú chuť.

@dr.karanr Infinite freezer glitch OC: @mrburgies ♬ original sound – Dr Karan Raj

„Degradovať môže samotná textúra jedla,“ povedal doktor, ktorý opisuje, ako sa chutné mäso postupne pretransformuje do tuhej a suchej podoby. Zelenina zase zvädne na vláčnu hmotu. Viesť to môže nakoniec aj k tomu, že zmrazené jedlo stratí svoju nutričnú hodnotu.

Podľa doktora by sme mali dbať na to, aby sme pri mrazení odstránili čo najviac vzduchu z nádoby – ideálne je namiesto pevných nádob voliť vzduchotesné vrecúška, z ktorých pred zmrazením odstránime čo najviac vzduchu.

„Nezabudnite si výrobky označiť dátumom, kedy ste ich zmrazovali. A hlavne, nezabúdajte udržiavať teplotu pod nulou, aby ste minimalizovali zmenu chute, textúry a nutričnej hodnoty.“

Uložiť článok

Najnovšie články