Ilustračná foto: Unsplash

Inštalovať treba alternatívu.

Aj keď sa informácie o konci niektorých obľúbených mobilných aplikácií zvyknú rozšíriť viac-menej rýchlosťou blesku, o tejto to mnoho jeho používateľov doposiaľ netuší. Popravde, aj nám to ušlo, nebyť vlastnej skúsenosti. Ak ste používateľmi aj na Slovensku obľúbenej mobilnej aplikácie Stocard, zbystrite pozornosť. Táto totiž nadobro skončí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mobilná aplikácia Stocard patrí na Slovensku aj v Českej republike medzi nesmierne populárne. Používateľom totiž poskytovala šikovný spôsob, ako uchovávať desiatky vernostných kartičiek obchodných reťazcov na jednom mieste. Jej majitelia ich tak nemuseli skladovať v peňaženke vo fyzickej podobe, pri platbe stačilo vytiahnuť smartfón a oskenovať kód.

Stocard končí, inštalovať treba náhradu

Stocard postupne rástla, aplikácia na napríklad v obchode Google Play chváli až 70 miliónmi spokojných používateľov. Časom pribudli okrem vernostných kartičiek aj možnosti prehliadania akciových letákov, ale aj veľa zľavových kupónov. V roku 2021 sa Stocard spojila so spoločnosťou Klarna. No a tá sa teraz rozhodla prevádzku aplikácie Stocard nadobro ukončiť. Stane sa tak už o pár dní, konkrétne 6. novembra 2024. Vývojári o tom informujú priamo v aplikácii po jej otvorení. Upozornenie sa ale nemusí zobraziť úplne všetkým používateľom.

Aplikácia pritom na vypnutie a nutnosť migrácie vernostných kariet z účtov nijako výraznejšie používateľov neupozorňovala. Drvivá väčšina si to všimla doslova v hodine dvanástej, keď si Stocard otvorili. Vývojári všetkých používateľov odkazujú na novú aplikáciu s názvom Klarna, ktorá bude nasledovníkom Stocard.

Foto: interez.sk

Prechod nemusí ísť úplne hladko

Klarna sľubuje, že ponúkne to, čo jej predchodca, ba ešte viac. Spoločnosť Klarna podniká v oblasti kreditných kariet a pôžičiek, s čím mnohí súhlasiť nemusia. Hľadanie náhrad za Stocard ale môže byť pomerne ťažké, aj keď alternatívy existujú.

Najjednoduchší sa v ohľade hľadania náhrady za Stocard javí prechod na ponúkanú Klarnu. Návody hovoria jasne – stačí si v novej aplikácii vytvoriť konto zadaním e-mailu a telefónneho čísla a potom jednoducho preniesť údaje zo Stocard. Mnohí používatelia ale hlásia, že prechod zo Stocard na Klarnu až tak hladko neprebehol, niektorí dokonca o svoje vernostné kartičky aj prišli, pretože k migrácii údajov nedošlo. Niečo podobné sa stalo aj nám v redakcii.

Aj takto vyzerá používateľské prostredie aplikácie Klarna. Foto: interez.sk

V takomto prípade máte dve možnosť – kontaktovať podporu Klarny alebo Stocard, alebo si ako my vytvoriť pre istotu zálohy vernostných kartičiek v Stocard predtým, ako sa aplikácia úplne vypne, prostredníctvom snímok obrazovky a manuálne si ich nahráte do svojho profilu v Klarne.

Ďalšie alternatívy

Ak novú aplikáciu využívať nechcete, v obchodoch s mobilnými aplikáciami nájdete hneď niekoľko alternatív. Jednu z nich dokonca majitelia smartfónov s Androidom už majú aj v zariadeniach nainštalovanú – Google Wallet. Okrem toho, že ide o aplikáciu, ktorá dokáže šikovne pracovať s vašimi bankovými kartami, tak vie uložiť aj vernostné kartičky.

Z ďalších možností, ktoré majú medzi podobnými aplikáciami aj dobré hodnotenia, sú to napríklad aplikácie Portmonka či SuperCards. Možnosti sa, samozrejme, môžu líšiť vzhľadom na to, aké zariadenie používate a s akým operačným systémom toto zariadenie pracuje. Isté je, že už o 9 dní aplikáciu Stocard nebude možné využívať.

Uložiť článok

Najnovšie články