Foto: unsplash/SITA

Mnohí seniori budú mať dôvod na radosť.

Jedna skupina dôchodcov bude mať už o niekoľko dní obrovský dôvod na radosť. Sociálna poisťovňa im totiž prepočíta a navýši sumy poberaných dôchodkov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje Sociálna poisťovňa na svojom webe, tento mesiac prepočítava predčasné starobné dôchodky priznané pred 1. januárom 2023 ďalšej skupine penzistov. Hoci sa to však týka len jednej skupiny seniorov, ostatní sa nemusia obávať, v prepočítavaní totiž ešte bude pokračovať a teda, ak si neprilepšíte hneď, ešte nič nie je stratené.

Týka sa to tejto skupiny ľudí

Prepočítavanie dôchodkov sa týka tých predčasných penzistov, ktorí získali 40 odpracovaných rokov do dovŕšenia dôchodkového veku pred 1. januárom 2023. Sociálna poisťovňa im totiž upraví zníženie dôchodku z 0,5 % na 0,3 % za každých 30 dní od vzniku nároku po dovŕšenie dôchodkového veku.

Viac ako 40-tisíc poberateľom dôchodkov sa tak suma ich dôchodku zvýši. K zvýšeniu pritom dôjde automaticky a nová suma pristane na účet týmto penzistom už v novembri v ich obvyklom výplatnom termíne. Doplatky na dôchodku za obdobie od 1. januára 2023 do dňa pred splatnosťou v novembri 2024 Sociálna poisťovňa postupne vypláca od 11. októbra 2024.

Tí, ktorí dostanú doporučené rozhodnutie o zvýšení dôchodku od samotnej Sociálnej poisťovne, však nie sú jediní, ktorí si prilepšia. Sociálna poisťovňa totiž plánuje poberateľom predčasného starobného dôchodku, ktorí majú nárok na nové určenie sumy ich dôchodku a nedostanú v priebehu októbra 2024 alebo novembra 2024 rozhodnutie, prepočítať sumu predčasného starobného dôchodku v prvej polovici roka 2025. Zákonnú lehotu na rozhodnutie o novej sume má pritom až do 31. decembra 2026, takže môže pokračovať v prepočítavaní súm dôchodkov až do tohto dátumu.

Uložiť článok

Najnovšie články