Foto: Unsplash

Ak sa ľudská činnosť neskoriguje a nezasiahne proti globálnej kríze, budeme čeliť obrovským problémom.

Ľudstvo aktuálne stojí nad priepasťou. Ak urýchlene nezasiahneme proti strate biodiverzity, podľa odborníkov do nej môžeme ľahko spadnúť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vymieranie druhov povedie ku katastrofe

Ako informuje The Guardian, na konferencii OSN o biodiverzite Cop16 sa tento týždeň stretnú svetoví lídri, aby prediskutovali globálnu krízu a ďalšie kroky vedúce k jej prehlbovaniu. Vedci a experti varujú, že na riešenie už nezostáva príliš veľa času. Nehovoria pritom priamo o klimatickej kríze, ale o vymieraní druhov.

„Už teraz nám hrozia značné škody a stále sa vydávame smerom, ktorý spôsobí, že to bude horšie,“ povedal Tom Oliver, profesor aplikovanej ekológie na University of Reading. „Naozaj sa obávam, že negatívne zmeny môžu byť veľmi rýchle,“ dodal.

Niektoré štúdie už od roku 1970 upozorňujú na to, že populácia voľne žijúcich živočíchov klesla v priemere o 73 percent. Obrovské množstvo z nich pritom zmizlo v priebehu desaťročí a storočí predtým.

Holub sťahovavý, papagáj karolínsky alebo korytnačka slonia predstavujú len zlomok z druhov, ktoré boli vyhubené človekom. „Je hanebné, že náš jediný druh vedie k vyhynutiu tisícov iných,“ povedal Oliver.

Kríza zdrojov aj zdravotné problémy

Globálna kríza týkajúca sa biodiverzity pritom zasahuje aj do zdrojov ako sú potrava, čistá voda, vzduch na dýchanie… „V nasledujúcich 15 až 20 rokoch budeme svedkami pokračujúcich potravinových kríz a skutočného rizika viacerých zlyhaní takzvaného chlebového koša,“ predpokladá profesor.

Oliver upozorňuje na to, že ak ako ľudstvo nezakročíme, budeme sa podieľať na svojom vlastnom konci. V blízkej dobe totižto hrozí vypuknutie chorôb, strata hmyzu na opeľovanie plodín, kolaps rybolovu i záplavy. Nachádzame sa v ére masového vymierania.

Podľa Andrewa Terryho zo Zoologickej spoločnosti v Londýne sme už v minulosti boli svedkami ekologicky riadeného hladomoru na Madagaskare a aj masovej migrácie.

Všetko aktuálne nasvedčuje tomu, že nás čaká konflikt spôsobený zmenšujúcimi sa zdrojmi, najmä vody a jedla. „Budeme svedkami nárastu závažných zdravotných problémov, najmä v dôsledku horúčav v mestách, keď sa teploty zvýšia na netolerovateľné úrovne a zvýši sa aj znečistenie,“ hovorí.

Podľa odborníkov sa ekosystémy začínajú približovať k bodom zlomu. Presúvajú sa do nového, degradovaného stavu, ktorý znižuje ich odolnosť. Terry hovorí, že kedysi bohaté vlhké tropické oblasti sa v blízkej budúcnosti stanú suchými savanami a je tiež možné, že sa  morské prúdy úplne zmenia.

Uložiť článok

Najnovšie články