Foto: SZ Archi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Zámok s názvom Stobnica rastie v západnom Poľsku, pričom sa často označuje ako "najkontroverznejší" projekt v krajine.

Honosný zámok s revivalistickou architektúrou – a teda napodobňujúcou štýly, ktoré sa už v dnešnej dobe pri stavbách nepoužívajú, má byť vysoký 70 metrov a dlhý celých 200 metrov. Má 15 poschodí, pričom každé z nich je vysoké ako dve štandardné. Hoci výstavba kontroverznej budovy začala už v roku 2015, vo svojich počiatkoch nevzbudila mnoho záujmu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudia sa začali pýtať na záhadnú stavbu neskôr, v roku 2018. Štruktúra zámku v tomto bode stavby značne podrástla. Podľa White Mad v danom roku ekoaktivisti do éteru vyslali fotografie výstavby v pokročilej fáze, a tie rýchlo zvirálneli. Tému priniesol Dnes24.

Špekulácie o financovaní, povolení aj umiestnení

Nakoľko sa stavba nachádza hneď vedľa prísne chráneného územia a zároveň do dnešného dňa detaily o tom, kto a ako ju vlastne financuje, nie sú transparentné, projekt vyvolal medzi ľuďmi mnoho pochybností. Špekulovalo sa o spojení s podozrivým zahraničným financovaním, rovnako ako s menom podnikateľa Pawel N., pričom podľa Daily Mail je jeho meno „tvrdením niektorých zdrojov“.

Foto: ilustračné, Unsplash

O kontroverznej výstavbe ďalej vieme, že má byť prepletená s prebiehajúcim súdnym sporom. Ako informoval poľský časopis Architecture and Business, developeri, ktorí projekt zastrešujú, čelia obvineniu z porušenia environmentálnych predpisov.

Portál Przybecki píše, že obžalovaní majú byť investori, hlavný projektant, rovnako ako úradníci stavebného úradu a stavebného dozoru. Podľa prokuratúry bola výstavba vykonaná v rozpore so zákonom.

Foto: ilustračné, Unsplash

Napriek tomu sa zdá, že na kontroverzný zámok sa nezanevrelo. Dokonca je možné lokalitu navštíviť (hoci samotný zámok je stále v procese výstavby), v podobe náučného lesného chodníka. Dnes24 informuje, že na webovej stránke zámku si vedia záujemci zakúpiť lístok za 30PLN, alebo v sume približne 7 eur.

Zatiaľ nie je známy termín ukončenia výstavby – rovnako ako ani to, s akým účelom sa plánuje využívať. Na svojej oficiálnej stránke je označený ako „obytná budova“, pričom má ísť o súkromné sídlo. Existujú však špekulácie o tom, že hrad sa plánuje využívať so zámerom ubytovania hostí ako luxusný hotel.

Uložiť článok

Najnovšie články