Ilustračná foto: Pexels

Teplota môže miestami prekonať aj 20 stupňov Celzia.

Dnes bude polojasno až oblačno, miestami prechodne až zamračené. Ráno a dopoludnia v nižších polohách lokálne hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží aj dlhšie. Výnimočne sa vyskytnú slabé zrážky. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najvyššia denná teplota dosiahne 14 až 19, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti 9 až 14 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 10 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý, v južnej polovici západného Slovenska a miestami prechodne aj inde juhovýchodný vietor 3 až 8 metrov za sekundu (10 až 30 km/h). Meteorológovia predpokladajú zrážky výnimočne do 0,5 milimetra.

Jarné teploty

Ako však informuje iMeteo, teplota môže miestami prekonať aj 20 stupňov Celzia. Najteplejšie bude v nedeľu, kedy sa na Slovensku môžu teploty dostať až na neuveriteľných +22 °C,“ dodáva portál s tým, že víkend teda bude výnimočne teplý a bez výrazných zrážok.

„Je to v dôsledku omega blokácie. Omega blok je meteorologický jav, pri ktorom sa v atmosfére vytvorí tlakový systém, ktorého tvar pripomína grécke písmeno Ω (omega),“ vysvetľuje iMeteo. Ten je charakterizovaný stacionárnym, alebo veľmi pomaly sa pohybujúcim vysokotlakovým systémom medzi dvoma nízkotlakovými systémami. V centrálnej Európe sa usadila tlaková výš a aktuálne nám prináša príjemné počasie. Spomínaný blok spôsobuje, že chladný vzduch k nám nateraz neprenikne.

Uložiť článok

Najnovšie články