Ilustračná foto: TASR - Michal Svítok / Unsplash

Bratislava cenovo konkuruje mestám ako Praha, Madrid, Viedeň či Berlín.

Ceny bytov v Bratislave sa blížia k západoeurópskym metropolám. Vyplýva to z najnovšej analýzy realitnej spoločnosti RE/MAX. Podľa nej sa v prvej polovici roka 2024 cena staršieho bytu pohybovala na úrovni 3770 eur za meter štvorcový, pričom nové byty často prekračujú 5-tisíc eur.

Článok pokračuje pod videom ↓

Bratislava tak cenovo konkuruje mestám ako Praha (4842 eur/m²), Madrid (4951 eur/m²), Viedeň (5151 eur/m²) či Berlín (6195 eur/m²). „Prekvapivo sa ceny v hlavnom meste Slovenska dostali dokonca nad úroveň Ríma, kde meter štvorcový stojí 3179 eur,“ uvádza spoločnosť. Aj napriek cenám, ktoré sú takmer dvojnásobné oproti iným mestám na Slovensku, zostáva podľa nej Bratislava hlavným ťahúňom realitného trhu. „Takmer 32 percent všetkých realitných transakcií sa uskutočňuje práve tu, čo svedčí o neutíchajúcom dopyte,“ dodáva.

Zvyšok krajiny je neporovnateľne lacnejší

Banská Bystrica ponúka staršie byty priemerne za 2150 eur za meter štvorcový a novostavby za 3150 eur, zatiaľ čo ceny v Košiciach dosahujú 2600 eur za meter štvorcový za staršie byty a 4200eur za novostavby. Dôvodom je podľa realitnej spoločnosti fakt, že Bratislava ako hlavné ekonomické centrum ponúka silný pracovný trh, vyššie priemerné platy a rozvinutú infraštruktúru, čo zvyšuje záujem investorov aj zahraničných obyvateľov.

„Na Slovensku pozorujeme pozitívne signály oživenia dopytu. Kým inflácia klesá, úrokové sadzby hypoték sa pohybujú okolo 5 percent alebo vyššie, čo ovplyvňuje dostupnosť nových nehnuteľností,“ uvádza generálny riaditeľ RE/MAX Česko a Slovensko Jan Hrubý. Na porovnanie, v Českej republike sú hypotéky na úrovni 4 až 5 percent. Aj keď je na Slovensku situácia iná ako v Českej republike, tam pokles úrokových sadzieb priamo podporil zvýšený dopyt.

„Rastúce ceny nehnuteľností vytláčajú mnohých obyvateľov Bratislavy na predmestia alebo do iných miest, čím sa mení demografická skladba mesta a zvyšuje tlak na infraštruktúru v okolitých oblastiach,“ konštatuje spoločnosť. Vysoké ceny bývania môžu obmedzovať prístup k bývaniu najmä pre mladé rodiny, ktoré si nové byty už často nemôžu dovoliť, preto volia možnosť „drahého“ prenájmu.

„Napriek tomu, že ceny novostavieb neklesajú, developeri v Bratislave a Košiciach využívajú rôzne stimuly na prilákanie kupcov, napríklad príspevky na splátky alebo splátkové prázdniny na prvé tri mesiace,“ dodáva spoločnosť s tým, že naopak ceny starších bytov, prevažne v regiónoch, klesli o približne 15 – 20 percent, čo môže prispieť k čiastočnému vyváženiu dostupnosti bývania.

Uložiť článok

Najnovšie články