Záber z dokumentu Monštrum, foto: Screen Netflix

Prokurátor je za ich podmienečné prepustenie a upozorňuje na nové dôkazy.

Bratia Menendézovci spôsobili po rokoch opäť obrovský ošiaľ, keď ich príbeh oživil Netflix v seriáli Monštrum. Ak ste ho videli, alebo jednoducho príbeh Erika a Lylea dobre poznáte, viete, že už dlhé roky trávia vo väzení. Teraz to vyzerá tak, že sa o ich prípade začína opäť hovoriť a mohli by nastať zmeny. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Po tom, ako bratia ožili na obrazovkách streamovacej služby, sa šepkali rôzne klebety o tom, ako by obstáli pred súdom v dnešnej dobe, keďže prípad ako ich bol svojho času niečím neslýchaným.

V auguste roku 1989, kedy spáchali hrozivý čin, mali Erik a Lyle len 18 a 21 rokov. Pripravili o život svojich rodičov Kitty a Josého, ktorí práve sledovali televíziu, a to 13 strelnými ranami. Ako pripomína portál BBC, vyslúžili si doživotie, a to si stále odpykávajú. Aktuálne majú bratia 53 a 56 rokov.

Foto: These pictures are mugshots taken by the Richard J. Donovan Correctional Facility in San Diego, California., Public domain, via Wikimedia Commons

Objavili sa nové dôkazy, ktoré by ich mohli dostať na slobodu

V uplynulých hodinách svet zaplavila správa, ktorá by mohla znamenať zvrat v ich prípade. Objavili sa totiž nové dôkazy, ktoré si podľa prokurátora Georgea Gascóna „zaslúžia preskúmanie ich doživotných trestov“, píše BBC s odvolaním sa na jeho tlačovú konferenciu.

Medzi týmito dôkazmi sa nachádza napríklad list od Erika, ktorý adresoval niekomu zo svojej rodiny a mal byť napísaný v roku 1988, teda niekoľko mesiacov pred vraždou. Erik v ňom podrobne opisoval, ako bol zneužívaný svojím otcom.

Že by mohlo ísť o zaujímavý dôkaz, svedčí aj to, čo poznáme zo seriálu na Netflixe. Súd bratov sa totiž niesol v znamení boja dvoch protichodných teórií. Kým oni tvrdili, že ich otec sexuálne zneužíval a malo ísť o formu vykúpenia, druhá strana argumentovala, že kruto zavraždili svojich rodičov pre peniaze.

Spomína sa aj dôkaz od istého neplnoletého člena chlapčenskej kapely Menudo, ktorého mal José omámiť a sexuálne zneužiť.

Foto: Netflix

Prokurátor v tejto súvislosti plánuje v priebehu dneška podať návrh na opätovné posúdenie prípadu aj s dôkazmi, ktoré by pre Erika a Lylea mohli znamenať zníženie trestu. Chce, aby sa ich trest doživotia bez možnosti podmienečného prepustenia na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia opätovne prehodnotil, doplnil LADbible.

BBC pripomína, že pojednávanie by sa malo uskutočniť v rozmedzí najbližších 30 – 45 dní a mohlo by byť predzvesťou ich podmienečného prepustenia, ktoré by mohlo byť okamžité, keďže si odsedeli dlhý trest a s prihliadnutím na ich vek v čase spáchania činu.

Jeden syn prestrelil hlavu otcovi, druhý zabil plačúcu matku

V kalendári sa písal 20. august 1989 a na policajnej stanici v Los Angeles bol prijatý telefonát. V ňom 21-ročný Lyle Menendez hovorí dispečerovi: „Niekto zabil našich rodičov,“ znel prepis hovoru. Keď policajti prišli na miesto činu, ostali v šoku.

„Bolo to divoké a šialené, tie telá boli totálne zdeformované a roztrhané na kusy po celej obývačke. Nemalo to nič spoločné s telom človeka, ako si predstavujete“ spomína na prvý pohľad miesta činu bývalý policajný kapitán Russ Olson. Po expertíze sa zistilo, že 47-ročný José Menendez dostal 6 rán brokovnicou kalibru 12, pričom jedna z nich smerovala priamo do zátylku. Matka, 45-ročná Kitty Menendez, bola obeťou 10 rán z rovnakej zbrane, pričom keď sa plazila po zemi, volajúc z posledných síl o pomoc, mladší syn jej uštedril ešte strelu do hlavy.

Uložiť článok

Najnovšie články