Foto: SITA - Bokor Tomáš

Minister chce pri každom odbere zaviesť testovanie na infekčné ochorenia prenosné krvou.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi. Chce pri každom odbere zaviesť testovanie na infekčné ochorenia prenosné krvou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predstavil zmeny

V prípade dočasného vyradenia z darcovstva mužov, ktorí mali v posledných 12 mesiacoch sexuálny kontakt s iným mužom, sa však zmena neplánuje.

Vyplýva to z vyjadrenia šéfa rezortu Kamila Šaška (Hlas-SD) v pléne Národnej rady (NR) SR počas štvrtkovej hodiny otázok. Reagoval tak na otázku poslanca Ondreja Prostredníka (PS), kedy sa nastavia podmienky tak, aby krv mohli darovať aj gejovia a bisexuálni muži.

„MZ pripravuje návrh novely vyhlášky o požiadavkách na správnu prax prípravy transfúznych liekov, v ktorom navrhujeme zavedenie testovania krvi na infekčné ochorenia, ktoré sú prenosné krvou, pri každom jednom odbere. Zavedenie týchto nových skúšok umožní úpravu kritérií pre dočasné vylúčenie darcu z alogenného oderu krvi alebo jej zložiek z dôvodu existencie rôznych rizikových situácií,“ povedal.

Šaško si však myslí, že súčasne nastavenie, ktoré dočasne vyraďuje z darovania vyraďuje mužov, ktorí mali v posledných 12 mesiacov pohlavný styk s iným mužom, je legitímne, primerané a odôvodnené verejným záujmom na ochrane zdravia príjemcov krvi.

Uložiť článok

Najnovšie články