Foto: TASR - Martin Baumann

Muňko zachraňoval poslanecký klub SNS, no zrejme si spôsobil problémy.

Slovenskou politickou scénou včera rezonoval nečakaný ťah Roberta Fica, ktorý jedného zo svoji poslancov poslal do klubu SNS. Dankovi po odchode Huliakovcov chýbal jeden člen, aby splnil minimálny počet poslancov potrebných pre existenciu poslaneckého klubu. Ako sa však ukazuje, koalícia zrejme spravila pri tomto „prestupe“ jednu zásadnú chybu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa poslankyne Zuzany Števulovej z Progresívneho Slovenska totiž Dušaň Muňko porušil zákon o SIS, keď sa včera zúčastnil rokovania výboru na kontrolu SIS. Ak poslanec vystúpi z poslaneckého klubu, zaniká mu členstvo v kontrolnom výbore o SIS. Presun poslanca sa mal udiať ešte v utorok. Informáciu priniesol Denník N.

Nemal sa zúčastniť

„To znamená, že sa pán Muňko zúčastnil v stredu ráno mimoriadneho zasadnutia výboru SIS, kde sme preberali, či si pán premiér objednal správu o atentáte v SIS alebo nie, a nemal na ňom byť,“ povedala Števulová. Riadne rokovanie spomínaného výboru bolo dnes zrušené.

Ján Richter vysvetlil, že vďaka Muňkovi nebude potrebné vytvárať klub SNS nanovo. Vstup poslanca Smeru-SD do klubu SNS konzultovali v koalícii. Richter zdôraznil, že z hľadiska procedúry v parlamente je dôležitá existencia troch klubov.

„Nemá to žiadne ideologické ani programové dôvody,“ ozrejmil Muňkov krok. Doplnil, že v športovej terminológii sa dá hovoriť o „hosťovaní“ Muňka. Poslanec bude chodiť aj na zasadnutia klubu Smeru-SD. Traja poslanci okolo predsedu mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolfa Huliaka oznámili odchod z klubu SNS v utorok. Naďalej plánujú dodržiavať koaličnú zmluvu a podporovať vládu Roberta Fica (Smer-SD).

Huliak tento krok odôvodnil tým, že odkedy spolu s kolegami požiadali o zmenu názvu klubu SNS a väčšie zviditeľnenie ich strany Národná koalícia, začali byť ignorovaní a „absolútne odpojení“ od diania v klube. Poslanecký klub SNS mal desať členov, po odchode trojice poslancov by mal sedem, čo znamená, že by klub zanikol.

Uložiť článok

Najnovšie články