Foto: SITA/AP

Kim Čong-un medzičasom cvičí ďalších vojakov pre Putina.

Na Kórejskom polostrove je situácia mimoriadne napätá. Šéfka severokórejskej diplomacie obvinila Západ z toho, že porušuje zvrchovanosť KĽDR. Okrem toho, že z Pchjongjangu zaznievajú vyhrážky smerom k piatim krajinám, Južná Kórea hovorí o vážnom zapojení jej suseda do vojny Ruska na Ukrajine.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ďalšie vyhrážky smerom na Západ

Ako upozorňuje portál Aktuality, šéfka zahraničia Čche Son-hui odkázala, že niektoré zo západných krajín draho zaplatia za to, že sa zamiešali do záležitostí Severnej Kórey.

Pohoršil ju tím pre monitorovanie sankcií, ktorý vedú Spojené štáty. Ten má dohliadať na obmedzenia severokórejského a raketového programu.

„Odsudzujem a dôrazne odmietam toto správanie ako spochybnenie medzinárodnej spravodlivosti a najhrubšie porušenie zvrchovanosti Severnej Kórey. Sily zapojené do očierňovacej kampane proti KĽDR za to budú musieť zaplatiť vysokú cenu,“ odkázala.

Vyhrážky smerovala k USA, Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Holandsku. Súčasťou tímu, ktorý na KĽDR dohliada, sú okrem Spojených štátov aj Kanada, Južná Kórea, Japonsko a Nový Zéland.

Pomoc pre Putina

Výcvik s dronmi a ďalšou technikou v Rusku absolvuje už 3-tisíc severokórejských vojakov pred nasadením na bojiská proti Ukrajine. Podľa poslancov juhokórejského parlamentu to povedal šéf spravodajskej služby Južnej Kórey, píše SITA.

Ďalších 1 500 severokórejských vojakov sa totiž pripojilo k 1 500, ktorí do Ruska prišli začiatkom októbra.

Juhokórejská spravodajská služba odhaduje, že KĽDR plánuje do decembra poskytnúť Rusku celkovo 10-tisíc vojakov. Podľa spravodajskej služby ruskí inštruktori oceňujú morálku a fyzickú silu severokórejských vojakov, ale myslia si, že utrpia veľké straty, pretože im chýba pochopenie moderného vedenia vojny.

Šéf ukrajinského vojenského spravodajstva Kyrylo Budanov pre online vojenskú spravodajskú stanicu The War Zone povedal, že severokórejské jednotky smerujú do ruskej Kurskej oblasti, aby pomohli ruskej armáde v boji proti ukrajinskej ofenzíve.

Uložiť článok

Najnovšie články