Foto: SITA/Milan Illík

Drucker na zmenu hymny nevidí dôvod.

Šéfka kultúry vo vysielaní proruského a konšpiračného webu Infovojna avizovala, že v Slovenskej filharmónii chystá veľké prekvapenie. Ukázalo sa, že Šimkovičová pracuje na novej verzii štátnej hymny. Jej nápad sa však nestretol so 100 % podporou v koalícii. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Rezort kultúry neplánuje meniť prvé dve slohy Nad Tatrou sa blýska a ani nepremýšľa nad inou melódiou. To, čo sa má zmeniť, je úprava hudobnej zložky.

Podľa portálu Aktuality, ľudia pracujúci na úprave slovenskej hymny tvrdia, že ide o veľký a finančne nákladný projekt. Ministerstvo k objednávke navyše pristúpilo bez verejnej diskusie i verejnej súťaže.

Hlas o zmene nevedel

Ako Aktuality citovali ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho, pre Slovensko nejde o kľúčovú otázku a aktuálne sa riešia vážne veci.

Aktuálne to vyzerá tak, že nová hymna pod taktovkou ministerky Šimkovičovej a jej pravej ruky Lukáša Machalu, je pre koaličný Hlas-SD otáznikom.

„Keby vás nebolo, ani by som nevedel, že máme mať novú,“ povedal s tým, že sa mu súčasná verzia hymny páči. Dodal však, že keď príde „krásna verzia so slovami úžasného slovenského básnika“, určite si ju vypočuje.

Odpovedi na otázku, či v čase konsolidácie ide o adekvátny krok, sa vyhol.

S vynovenou podobou hymny má problém aj minister školstva Tomáš Drucker. Podľa jeho slov o tom nielenže nebol informovaný, ale na zmenu štátnej hymny nevidí žiadny dôvod.

Podobný názor zastáva aj podpredseda vlády pre plán obnovy, Peter Kmec. „Slovenská hymna by mala zostať taká, aká je,“ odkázal.

Uložiť článok

Najnovšie články