Foto: MACHO & CHLAPOVIČ

Do aukcie smeruje najkrajšia 10-korunová minca z roku 1933.

Mince, ktorými dnes platíme, sú razené v miliónoch kusoch, no stále sa nájdu tisíce ľudí, ktorí si ich odkladajú. Pri minciach, ale samozrejme ani pri iných platidlách či predmetoch totiž nikdy neviete, či ich hodnota v budúcnosti závratne nenarastie. Najnovšie máte možnosť získať, okrem iného, aj vzácnu 10-korunovú mincu z roku 1933 v dražbe. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vzácna 10 koruna

Aukčná spoločnosť MACHO & CHLAPOVIČ v nadchádzajúcej jesennej aukcii ponúka veľké množstvo zaujímavých položiek. Jednou z nich je aj vzácna 10 Kč ročníka 1933, pričom ide o najkrajší známy kus na trhu.

MACHO & CHLAPOVIČ/TS

V dochovaných archívnych denníkoch mincovne existuje záznam, že v roku 1933 bolo razených 707 000 ks 10 Kč mincí, pričom ho dopĺňa poznámka, že bolo vyrazených len cca 5 000 kusov 10 Kč mincí s letopočtom 1933. Ostatné mince boli podľa archívu mincovne razené ešte s letopočtom 1932, uvádza aukčný dom.

Ide tak o vzácnu mincu a každého zberateľa zaujíma jej stav. A práve pri tejto minci je výnimočný a vyniká svojou mimoriadnou zachovalosťou.

Minca bude dražená ako položka 315 a jej vyvolávacia cena je 3-tisíc eur.

MACHO & CHLAPOVIČ/TS

Mince aj za 60-tisíc eur

V tlačovej správe aukčnej spoločnosti sa ale dozvedáme aj o ďalších iných, a oveľa cennejších kúskoch, ktoré môžu záujemcovia vydražiť.

Napríklad, ide o zlatú korunovačnú medailu Márie Terézie z roku 1741, vo váhe 15 dukátu s vyvolávacou cenou 60 000 eur a dva druhy korunovačných žetónov. „Veľký žetón vo váhe 1 a ¼ dukátu a malý vo váhe ¾ dukátu si budú môcť zberatelia vydražiť s vyvolávacími cenami po 4 000 eur,“ dodáva Elizej Macho, spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič s tým, že zlatá medaila 1741 Márie Terézie je jediný exemplár, ktorý sa objavil na trhu.

Foto: MACHO & CHLAPOVIČ/TS

Ďalšou položkou, ktorú zberatelia budú môcť získať v októbrovej aukcii, je extrémne vzácny šesťdukát 1506, Wladislav II. Jagelovský, s vyvolávacou cenou 60 000 eur. Dražiť sa budú aj viac ako 2000 rokov staré mince z obdobia Keltov, napr. štvrtina statéru s motívom torquesu s vyvolávacou cenou 20 000 eur. „Minca je výborne zachovaná a určite sa stane pýchou aj tých najnáročnejších zberateľov,“ predpokladá Elizej Macho a upozorňuje, že minca tohto typu a nominálu nebola doteraz nikdy dražená.

Aukcia sa uskutoční 25. októbra 2024 v hoteli Mandarin Oriental Praha a následne od 28. do 31. októbra bude prebiehať eLive časť aukcie. V dražbách tak bude ponúknutých spolu vyše 1 900 mincí, medailí a bankoviek, pričom aukčný dom odhaduje, že by sa ich hodnota mohla priblížiť až k 3 miliónom eur.

Uložiť článok

Najnovšie články