Fotot: YouTube: zltunke/SOTA

Internet sa zabáva na prípravách novej podoby hymny pod taktovkou Martiny Šimkovičovej.

Ako sme vás prednedávnom informovali, ministerka kultúry pripravuje novú podobu slovenskej hymny. V hymne majú zostať pôvodné slohy piesne „Nad Tatrou sa blýska“, no hudobný sprievod sa výrazne zmení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na projekte spolupracuje úspešný slovenský dirigent a skladateľ Oskar Rózsa, ktorý pre Televíziu Markíza prezradil, ako bude znieť nová hymna. „V aranžmáne som zachoval samotnú podstatu hudobného motívu, avšak tempo je nepatrne spomalené, s dôrazom na spevnosť a šírku melódie,“ povedal pre televíziu Rózsa a dodal, že aranžmán je monumentálny, rigorózny a majestátny. „Hovoríme o obrovskom symfonickom orchestre so 120 členmi a miešanom zbore zloženom z troch telies, kde je dokopy 130 členov. V závere sú dve prekvapenia,“ povedal.

Hymna bude veselšia

Jednou z najväčších zmien je zmena akordu. Hymna vraj zaznie s durovým, veselým akordom, a nie so smutným, ako to bolo doteraz. S výsledkom je podľa vlastných slov mimoriadne spokojný. V tejto súvislosti sa na internete okamžite objavili „meme“, ktoré zabávajú Slovákov.

Na sociálnych sieťach sa včera dokonca objavila „hotová“ verzia novej hymny. Ide o upravenú pasáž zo známeho filmu S tebou mě baví svět, do ktorej bola, pravdepodobne pomocou umelej inteligencie, dorobená tvár ministerky Šimkovičovej, ktorá spieva „novú hymnu“.

Video sa okamžite stalo hitom a spomína sa v ňom napríklad Celine Dion či Ľudovít Štúr. „Hromy bijú a bijú divo, chcem byť tvojou Celine Dion,“ hovorí sa v jednom z veršov.

Témy sa chytili aj ďalšie známe slovenské satirické stránky a internet prakticky okamžite zaplavila vlna mémov, ktoré vtipne ilustrujú, ako asi bude finálna verzia znieť. Na prípravách sa mala osobne zúčastniť aj Martina Šimkovičová, stránka Emefka zverejnila fotomontáž, na ktorej je znázornené, ako to asi mohlo „vyzerať“.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa EMEFKA SK/CZ (@emefka_official)

Satirická stránka Zomri zverejnila staršie video, kde je vidieť štvoricu ľudí vrátane Šimkovičovej a známej speváčky Sisy Sklovskej s popisom “ Exkluzívna premiéra novej podoby slovenskej hymny“. Vo videu spievajú skladbu „Macejko“. Ide o záznam z vysielania TV Slovan spred dva a pol roka.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Zomri ďalej napríklad prirovnalo Šimkovičovej „vyučovanie zmenenej hymny“ k legendárnemu videu z rokovania obecných poslancov vo Fekišovciach, kde starostka všetkých v miestnosti nútila spievať hymnu a sama pritom nevedela jej text.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Uložiť článok

Najnovšie články