Ilustračná foto: SITA/Unsplash

Veľa diskusie vyvoláva fakt, že Slovensko zavádza daň aj na prevody slovenských podnikateľov na účtoch v zahraničných bankách.

Nový zákon o dani z finančných transakcií bude účinný od januára 2025 a prvým zdaňovacím obdobím bude apríl. Zákon síce vychádza z maďarského vzoru z roku 2012, no podľa partnerky BMB Partners Taxand a členky poradného výboru Nemeckej obchodnej komory na Slovensku Renáty Bláhovej ide ešte ďalej a vyvoláva množstvo otázok z pohľadu európskeho práva.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľa diskusie vyvoláva fakt, že Slovensko zavádza daň aj na prevody slovenských podnikateľov na účtoch v zahraničných bankách. V prípade cezhraničného zúčtovania bude zdanenie podľa Bláhovej vyššie ako pri priamych prevodoch cez slovenskú banku, na ktoré sa má vzťahovať limit 40 eur. Odborníčka upozornila na legislatívnu požiadavku na „samovypočítavanie“ a odvádzanie dane podnikateľmi na mesačnej báze, čo považuje za neprimeranú a diskriminačnú administratívnu záťaž podľa Zmluvy o fungovaní EÚ.

Viacero rozporov

„Slovenská dcérska firma nemeckého koncernu za nákup v hodnote 10 miliónov eur cez slovenskú banku zaplatí daň 40 eur. No ak sa nákup uskutoční centrálnym spôsobom v Nemecku, daň môže byť až 40-tisíc eur, čo je 1000-krát viac,“ uviedla Bláhová. Spoločnosť BMB Partners Taxand preto vypracovala podrobnú analýzu zákona z pohľadu medzinárodného daňového práva a poskytla ju zahraničným obchodným komorám členských štátov EÚ na Slovensku s cieľom obrátiť sa na Európsku komisiu.

Bláhová upozorňuje na možné rozpory s princípmi DPH, konkurencieschopnosti európskeho trhu, ako aj s voľným pohybom kapitálu.

Uložiť článok

Najnovšie články