Foto: TASR archív - Štefan Puškáš

Seniori vo veku 65 rokov a viac si musia splniť dôležitú povinnosť.

Seniori, keď prekročíte vek 65 rokov, nezabudnite si splniť dôležitú povinnosť. Týka sa to seniorov vodičov, ktorí stále šoférujú a chcú vo vedení vlastného vozidla pokračovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje Ministerstvo vnútra SR, seniori nad 65 rokov si musia splniť dôležitú povinnosť. Ak totiž stále plánujú jazdiť vlastným autom, musia sa ubezpečiť, že sú aj vo vyššom veku stále schopní po všetkých stránkach sadnúť za volant a viesť vozidlo. Nestačí mať pritom platný vodičský preukaz, ale musia sa pravidelne podrobovať lekárskej prehliadke.

Foto: Image by prostooleh on Freepik

Povinné lekárske prehliadky

Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí dovŕšili vek 65 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov. Pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky sú povinní podrobiť sa

  • vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE,
  • vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb.

Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičských preukazov vydaných pred 19. januárom 2013, sú povinní podrobiť sa pravidelnej lekárskej prehliadke najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí veku 65 rokov a následne každých päť rokov. Títo vodiči sú povinní mať pri vedení motorového vozidla pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti podľa § 89 ods. 2, nie starší ako päť rokov; na výzvu policajta sú povinní takým dokladom sa preukázať.

Posúdenie psychickej spôsobilosti

Uložiť článok

Najnovšie články