Foto: Pexels

Budúce mamičky si od budúceho roka prilepšia.

Budúce mamičky si od budúceho roka prilepšia. Stúpne totiž suma dôležitej dávky, na ktorú majú nárok tehotné ženy, ktoré splnia jednoduché podmienky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tehotné ženy, ktoré sú poistené v Sociálnej poisťovni, majú nárok na dávku tehotenské. Tehotenské sa pritom vypláca za kalendárne dni a na rozdiel od iných nemocenských dávok aj za dni, kedy má zamestnankyňa príjem alebo kedy poistenka poberá iné dávky. Žiadosť o tehotenské vystavuje lekár na prvej preventívnej prehliadke na začiatku II. trimestra po dosiahnutí 13. týždňa tehotenstva.

Ilustračná foto: Unsplash

Kto má nárok

Nárok na tehotenské má tehotná:

  • zamestnankyňa,
  • povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO),
  • dobrovoľne nemocensky poistená osoba (DNPO),
  • poistenka, ktorej vznikol nárok na tehotenské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote alebo
  • poistenka, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa), alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO).
Foto: unsplash

V súčasnosti, ako informuje Sociálna poisťovňa, maximálna denná suma predstavuje 12,86137500 eura. To znamená, že budúce mamičky dostanú najviac 385,90 eura mesačne pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci, resp. 398,80 eura mesačne pri 31 kalendárnom mesiaci.

Mamičky tak dostanú najvyššie tehotenské vo výške takmer 399 eur. Táto suma sa však od budúceho roka zmení, ako informoval expert na sociálne témy Jozef Mihál v článku.

Koľko dostanú po novom

Uložiť článok

Najnovšie články