Aby bola naša kuchyňa čistá, väčšinou sa snažíme zbytky jedla skrývať do sáčkov a nádob a prípadný bioodpad aj do plastových nádob. Aj keď sú tieto materiály skvelé a jednoduché na použitie, nie sú také skvelé z hľadiska životného prostredia. Plastové sáčky, ktoré sú už zašpinené, nemožno recyklovať a teda končia v komunálnom odpade na skládke a v najhoršom prípade niekde v oceáne. Lepším riešením je vyhnúť sa plastu a vybrať si nejaký alternatívny spôsob uskladňovania zvyškov jedla.
Ako neviete na to, ako sa zbaviť plastových obalov, v nasledujúcom článku sme vám priniesli 7 tipov, ako sa dá žiť život s minimálnym použitím plastových obalov.
Sklenené nádoby a obaly
Do pohára so širokým hrdlom sa toho veľa zmestí a navyše ho môžete používať znovu a znovu. Dá sa ľahko vyčistiť a cez číre sklo vidíte, čo sa v nádobe nachádza. Ideálne na skladovanie zvyškov jedla, polievok, zeleniny, či ovocia. V špecializovaných obchodoch nájdete aj väčšie sklenené nádoby s nerezovým uzáverom, ktoré sú skladné a najmä ak sa snažíte žiť bez odpadu, budú veľkým pomocníkom v boji s tým biologickým.
Papier
U položiek, ktoré nepotrebujú toľko ochrany, sa papierové vrecko naozaj vyplatí. Takto môžete uskladniť napríklad hríby, avokádo, zemiaky, či jablká alebo hrušky. Papier taktiež zabezpečí absorbciu prebytočnej vlhkosti.
Včelí vosk
Skvelá alternatíva, ktorú môžete niekoľkokrát opakovať. Stačí ak tkaninu natriete včelím voskom a vložíte do nádoby. Utierku môžete umývať studenou vodou a mydlom. Pri dobrom používaní vám táto alternatíva vydrží viac ako rok a nakoniec, tkanina je aj biologicky rozložiteľná.
Misky
Pri zvyškoch, ktoré nemôžu byť uskladnené dlhšiu dobu, je miska akejkoľvek veľkosti ideálnou voľbou. Prekryť ju môžete veľkým tanierom alebo utierkou.
Tkaniny
Veľa druhov zeleniny a ovocia môžete namiesto plastového sáčku skladovať v navlhčenej utierke. Využiť to môžete pri reďkovke, rebarbore, fazuli, hlávkovom šaláte a uhorkách. Taktiež utierky môžete používať opakovane, ak skladujete nejaké suché zvyšky. Chybu neurobíte, ak takto uskladníte aj pečivo.
Nerezová oceľ
Ak seriózne uvažujete o tom, že zo života vylúčite všetky plasty, potom môžete uvažovať o investícii do nerezových nádob na potraviny. Kúpu určite nebudete ľutovať a hlavne takéto nádoby využijete po celú dobu ich životnosti. Nádoby sú vzduchotesné, znesú aj tekuté zvyšky a môžno ich ľahko umývať a vyčistiť.
Keramické nádoby
Keramické nádoby sú skvelé, ak zvyšky skladujete vo vode. Samozrejme, vodu musíte meniť každý jeden deň, aby ste predišli nepríjemnému zápachu a hnilobnému procesu. Vodu nemusíte vylievať, ale použite ju na zalievanie rastliniek v byte či na balkóne.
Alobal
Hliníková fólia, alebo teda alobal, pomáha udržať napríklad váš šalát, brokolicu, či zeler stále chrumkavé. Stačí, ak ich pevne zabalíte a uložíte do chladničky. Čerstvé vydržia aj niekoľko dní. Alobal navyše môžete použiť opakovane a môžete ho tiež recyklovať.
interez.sk (Lucia M.), treehugger.com
Nahlásiť chybu v článku