Ilustračná foto: Unsplash

Mačky si dokážu spojiť ľudské slová s obrazmi, tvrdí štúdia.

Mačky si dokážu spojiť ľudské slová s obrázkami, tvrdí štúdia japonských výskumníkov. TASR informuje na základe správy žurnálu Scientific Reports a portálu Phys.org.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predchádzajúci výskum dokázal, že mačky na svoje mená reagujú inak ako na ostatné slová vyslovené ľuďmi. Iné pokusy dokázali, že si dokážu spojiť fotografie im známych ľudí s menami.

Štvorica vedcov z japonskej Univerzity Azabu skúmala 31 mačiek domácich (Felis catus), pri ktorých zisťovala, či si dokážu bez odmeny spojiť obrázky s hovorenými ľudskými slovami. Použili na to test využívajúci krátke animácie pôvodne vyvinutý na výskum slovných asociácií u detí.

Nezmyselné slovo

Výskumníci mačkám k animáciám na displeji opakovane prehrávali nezmyselné slovo. Každej mačke pustili dve rôzne animácie, každú s iným slovom – žlté slnko sprevádzalo slovo „keraru“, modrý mrak zase „parumo“. Animácie sa prehrávali dokola, až kým mačky neodvrátili pohľad.

Vedci potom mačky nechali oddýchnuť si a neskôr im opäť pustili tie isté animácie. Zaznamenávali ich reakcie, pretože tentoraz boli sprievodné slová vzájomne prehodené – žlté slnko sprevádzalo slovo „parumo“, modrý mrak zase „keraru“.

Zámenou slov boli zmätené

Výsledky pozorovaní ukázali, že mačky animácie sledovali dlhšie než prvý raz, niektorým sa dokonca roztiahli zreničky. Predĺženie pozorovania a dilatácia zreníc dokazujú, že mačky boli zámenou slov zmätené a pozorným sledovaním sa snažili zistiť, čo sa stalo. Dokazuje to, že si pri prvom prehrávaní animácie spojili obraz s prehrávaným slovom, dokonca aj keď za to neboli odmenené.

Na základe výsledkov možno predpokladať, že mačky si bežne spájajú slová s predmetmi vo svojom okolí, dodávajú autori štúdie.

Uložiť článok

Najnovšie články