Foto: astro-novinky.eu

Fotografia kométy C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS vznikla nad Lomnickým štítom v stredu 16. októbra, okolo 20:00.

Takmer celý svet s napätím upiera oči k nočnej oblohe a čaká, kedy spozoruje kométu Tsuchinshan-ATLAS. Tá je aktuálne skutočne jasná a pozorovať ju možno z viacerých miest. K Zemi sa najviac priblížila 12. októbra, jej krásu sa však podarilo slovenskému a českému fotografovi zachytiť pred pár dňami. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nádherné zachytenie kométy

Ako uvádza Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentúra, fotografia kométy C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS vznikla nad Lomnickým štítom v stredu 16. októbra, okolo 20:00.

„Z iniciatívy dvoch fotografov Petra Horálka a Tomáš Slovinského vzišiel nápad zachytiť ju v detailoch nad Observatóriom na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách. Všímavejší divák si všimne i Observatórium na Skalnatom Plese,“ píše v tlačovej správe.

Aktuálne je stále jasná a na Slovensku budú aj počas najbližších dní ideálne podmienky a počasie bude priať jej pozorovaniu. Skúste ju sledovať nad západným obzorom.

Foto: astro-novinky.eu

„Po splne, ktorý nastal 17. októbra, bude Mesiac na nočnej oblohe vychádzať vždy neskôr, čím sa nám naskytne niekoľko príležitostí pozorovať kométu v celej svojej kráse,“ uvádza tlačová agentúra.

Fotografiu zachytávajúcu krásu kométy môžete navyše urobiť aj vy. „Kométa je naozaj veľmi jasná, zachytiť sa už dá i na mobilný telefón, dokonca z ruky. Aby ste však zachytili peknú snímku, vezmite si pevný statív, fotoaparát a svetelný objektív. Už na krátkych niekoľkosekundových expozíciách vyniká jej chvost,“ radí agentúra.

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Kométa má označenie C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS (vyslovuje sa ču-šin-san–atlas), pričom názov označuje miesta, kde bola objavená.

Systém ATLAS ju v Južnej Afrike spozoroval 22. februára 2023, následne sa ju podarilo spätne dohľadať aj na snímkach observatória na Purpurovej hore v Číne.

Tu ju prístroje zachytili už 9. januára a v observatóriu Palomar dokonca už 22. decembra 2022. Pochádza z tzv. Oortovho oblaku, čo je predpokladaná oblasť na okraji Slnečnej sústavy, ktorá sa označuje za liaheň komét. K Slnku táto kométa prichádza po prvý raz.

Foto: astro-novinky.eu

Ako pripomenul Marián Dujnič, kométa bola do začiatku októbra viditeľná na rannej oblohe. Od 6. októbra sa nachádzala v blízkosti Slnka, teda na dennej oblohe, aj tu ju však mohli fotografi zachytiť. „Tí najskúsenejší ju vyfotografovali aj v stredu 9. októbra 2024, keď sa nachádzala iba tri stupne od Slnka,“ dodal Marián Dujnič.

Na večernú oblohu sa kométa začala sťahovať v piatok 11. októbra. V tento deň v Bratislave a okolí zapadla pod obzor o 19.05 h SELČ a pri jasnej oblohe ju skúsení pozorovatelia mohli uvidieť buď vizuálne alebo pomocou malého ďalekohľadu ako veľmi jasnú hviezdu.

Uložiť článok

Najnovšie články