Foto: SITA/AP

Armáda KĽDR minulý týždeň prisľúbila, že natrvalo uzavrie svoju južnú hranicu.

Severná Kórea vo štvrtok oznámila, že jej ústava teraz definuje Južnú Kóreu ako nepriateľský štát, pričom je to po prvýkrát, čo Pchjongjang potvrdil zmeny v zákonoch, ktoré už začiatkom roka požadoval severokórejský vodca Kim Čong-un. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Článok pokračuje pod videom ↓

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA potvrdila, že severokórejská armáda výbuchmi v utorok zdemolovala úseky ciest spájajúcich obe Kórey. Armáda KĽDR minulý týždeň prisľúbila, že natrvalo uzavrie svoju južnú hranicu po tom, čo tam mesiace ukladala míny a budovala protitankové zábrany. Kim Čong-un v januári vyhlásil južného suseda za hlavného nepriateľa svojej krajiny a povedal, že KĽDR už nemá záujem o znovuzjednotenie.

Chce sa úplne oddeliť od Južnej Kórey

KCNA vo štvrtok uviedla, že armáda podnikla kroky na „fyzické odrezanie ciest a železníc KĽDR, ktoré vedú do Kórejskej republiky (Južnej Kórey)“. Ide o súčasť „postupného úplného oddelenia jej územia, na ktorom vykonáva svoju zvrchovanosť, od územia Kórejskej republiky“.

Po výbuchoch sú cesty úplne zablokované, čo je podľa KCNA nevyhnutným a legitímnym opatrením prijatým v súlade s požiadavkou KĽDR, ktorá jasne definuje Južnú Kóreu ako nepriateľský štát. Severokórejský parlament minulý týždeň po prvýkrát potvrdil zmeny v základnom zákone krajiny v súlade s požiadavkami Kim Čong-una. AFP uvádza, že neboli poskytnuté žiadne detaily o ústavných zmenách.

Vzťahy medzi Soulom a Pchjongjangom sú v posledných mesiacoch mimoriadne vyhrotené. Severokórejský vodca v uplynulom období viackrát vyzval na urýchlenie vývoja v zbrojárskom priemysle vrátane navýšenia počtu centrifúg s cieľom exponenciálne zvýšiť počet jadrových zbraní. KĽDR taktiež pravidelne vypúšťa na územie Južnej Kórey balóny s odpadkami. V reakcii na to zase Južná Kórea začala z ampliónov vysielať na druhú stranu spoločných hraníc na dennej báze programy nemierené proti severokórejskému režimu.

Uložiť článok

Najnovšie články