Ilustračná foto: TASR/AP

Kým na Slovensku sa črtá príjemné počasie, juhozápad Európy zviera živelná pohroma.

Na Slovensku sa dnes rysuje príjemný jesenný deň, ktorý naruší len silnejší vietor a hmla. Bude jasné až polojasné počasie, zatiahnutú oblohu možno badať len na juhozápade.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kým však my máme pred sebou pomerne pokojný piatok, veľkú časť Európy už zasiahol medikán, píše iMeteo. Ten stihol napáchať obrovské škody a vyžiadal si už minimálne jeden život.

Medikán pustoší Európu

Na Španielsko, juh Francúzska a Taliansko už udrel medikán. Riadi v plnej sile a do krajín priniesol silný vietor a extrémne zrážky. Tie spôsobujú záplavy, zaplavujú ulice, strhávajú so sebou autá a berú si aj ľudské obete.

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska vo štvrtok záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí. V Paríž prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci strom. Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Meteorologická služba Météo France vydala najvyšší, červený stupeň varovania pre šesť departementov v južnej časti krajiny, a druhý najvyšší, oranžový stupeň varovania pre ďalších 34 regiónov. Najviac zrážok spadlo vo štvrtok večer.

Evakuovať museli približne 900 ľudí vrátane viacerých škôl v departemente Auvergne-Rhône-Alpes. Televízia zverejnila zábery zaplavených ciest, supermarketov a vozidiel plávajúcich na vode.

Záplavy zažíva juh Francúzska len týždeň po tom, ako ho pustošili zvyšky hurikánu Kirk, ktoré sa prehnali aj viacerými krajinami západnej Európy.

Ťažké dni má pred sebou aj Taliansko, kam medikán mieri. V Campiglii malo za hodinu napršať 90 milimetrov, čo možno označiť za viac ako priemer za celý mesiac.

Vo Venturine sa zdvihli hladiny rieky, tá sa vyliala na ulice a so sebou stiahla aj autá. Záplavy hlási aj Pisa, úrady varujú obyvateľov, aby zostali doma v bezpečí.

Na Slovensku bude príjemne

Počasie na Slovensku je miernejšie, ako informuje portál iMeteo, ovplyvňuje ho tlaková výš, ktorej stred sa aktuálne nachádza nad Moskovskou oblasťou. Po jej zadnej strane k nám od juhu prúdi teplý vzduch.

Aj dnes nás, podobne ako v predošlé dni, čaká jasné až polojasné počasie, zväčšená oblačnosť sa vyskytne len na juhozápade. Pozor si však treba dať na hmlu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levoča a Gelnica. Platí predbežne do 10:00.

„Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblastiach bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ ozrejmili meteorológovia. Znížená dohľadnosť podľa ich slov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Teploty sa budú pohybovať medzi +15 až +18 °C na západe, na východe a na strednom Slovensku od +13 do +17 °C, píše TASR.

Napriek pomerne vysokým denným teplotám bude príjemný pocit narúšať silný vietor, na Záhorí môže dosahovať nárazy až 70 kilometrov za hodinu. Veterno bude počas celého víkendu.

Uložiť článok

Najnovšie články