Foto: SITA

Premiér sa voličom prihovára pomerne radikálnym slovníkom, zatiaľ čo na úrovni Európskej únie je zodpovedný.

Suverénna politika znamená suverénne a nezávislé hlásenie sa k hodnotám medzinárodných spoločenstiev, ktorých je Slovensko súčasťou. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Radoslav Štefančík, ktorý zhodnotil doterajšie pôsobenie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) na pôde európskych inštitúcií.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predseda vlády sa podľa politológa inak správa, ako hovorí. „Zahraničná politika predsedu vlády je schizofrenická,“ dodal politológ. Ako vysvetlil, voličom sa premiér prihovára pomerne radikálnym slovníkom, zatiaľ čo na úrovni Európskej únie, ale rovnako aj vo vzťahu napríklad k Ukrajine sa správa zodpovedne.

Suverénna zahraničná politika

Podľa Štefančíka sa dá rozumieť tomu, že Fico, ako predseda vlády suverénnej krajiny, má ambíciu robiť suverénnu zahraničnú politiku. „Ale pod suverénnou politikou by sme nemali myslieť podlizovanie až poklonkovanie sa jednej z bývalých svetových mocností,“ upozornil politológ a uzavrel, že suverénnou politikou je nezávislé hlásenie sa k hodnotám medzinárodných spoločenstiev, ktorých je Slovensko členom.

 

Uložiť článok

Najnovšie články