Foto: Profimedia

Po záchrane sa zveril s detailmi svojich dramatických dní na mori.

Rus Michal Pičugin, ktorý prežil viac ako dva mesiace v malom nafukovanom člne v Ochotskom mori, v stredu opísal, ako prežil svoje utrpenie. Štyridsaťšesťročný muž sa začiatkom augusta vybral spolu s bratom a synovcom pozorovať veľryby. Na spiatočnej ceste 9. augusta sa im však pokazil motor. Brat a synovec zachráneného muža uväznenie v člne na mori napokon neprežili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Počiatočné snahy záchranných zložiek lokalizovať nezvestnú trojicu zlyhali. Muža v pondelok po 67 dňoch zachránila rybárska loď pri polostrove Kamčatka, asi tisíc kilometrov od miesta, odkiaľ vyplávali. Telá jeho 49-ročného brata a 15-ročného synovca boli v člne. V čase, keď Pičugina objavila rybárska loď, vážil len zhruba 50 kilogramov, čiže stratil polovicu telesnej váhy.

Pičugin v stredu zo svojho nemocničného lôžka novinárom opísal, ako sa na člne pokazil motor a potom sa zlomilo jedno z vesiel, čím sa plavidlo stalo neovládateľné. Telefón na palube bol zbytočný, keďže nebolo pokrytie siete, no trojica ho týždeň používala na geolokáciu, kým sa nevybila batéria telefónu a powerbanka. Neúspešne sa pokúšali upútať pozornosť záchranárov pomocou niekoľkých svetlíc, ktoré mali.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa New York Post (@nypost)

„Tesne okolo nás preletel vrtuľník, po troch dňoch ďalší, ale všetko bolo márne. Nevšimli si nás,“ povedal Pičugin v komentároch odvysielaných ruskou štátnou televíziou. Povedal, že v člne zbierali dažďovú vodu a snažili sa zohriať. „Bol tam spací vak s ťavou vlnou. Zalezieš pod to, trochu sa zavrtíš a zohreješ sa. Ale bol mokrý a nevyschol.“

Utrpenie a strata blízkych

Pičugin povedal, že mali obmedzené zásoby rezancov a hrášku. Snažili sa tiež uloviť nejaké ryby. Podľa Pičugina jeho synovec zomrel v septembri na podchladenie a hlad. Jeho brat sa začal správať nevyspytateľne a v jednom momente sa pokúsil vyskočiť z člna.

Pičugin povedal, že prežil „vďaka Božej pomoci“ a dodal, že skrátka nemal na výber, pretože doma nechal mamu a dcéru. Lekári v nemocnici v Magadane uviedli, že trpí dehydratáciou a podchladením, ale je v stabilizovanom stave.

Uložiť článok

Najnovšie články