Foto: SITA - Jana Birošová

Nový riaditeľ Miloš Timko je vo vedení galérie od 1. októbra, už sa hovorí o personálnych čistkách.

Slovenská národná galéria (SNG) má od 1. októbra nového riaditeľa. Stal sa ním Miloš Timko, ktorý s galériou spolupracoval už mesiac pred nástupom, robil v nej audit. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Situácia v galérii je napätá

Ako informuje STVR, členovia kultúrneho výboru parlamentu sa vybrali na poslanecký prieskum, aby zistili, ako to aktuálne v SNG funguje. Po výmene vedenia má v inštitúcii panovať napätá atmosféra.

Niektorí zo zamestnancov totižto riaditeľovi Timkovi nedôverujú. Nové vedenie inštitúcie má aktuálne riešiť nízke tržby a prezamestnanosť. Skloňuje sa prepúšťanie, o miesto má prísť napríklad bývalá riaditeľka a aktuálne kurátorka SNG Alexandra Kusá, upozornil denník SME.

„Troch seniorských kurátorov z piatich, ktorých má táto galéria. Vrátane bývalej riaditeľky, pani Kusej. A takisto šéfku marketingu a programového oddelenia. Ich považuje za ľudí, ktorí škodia dobrému menu galérie a že sú to ľudia, ktorých tu nechce,“ povedala podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá, Zora Jaurová (PS).

Predseda výboru Roman Michelko (SNS) tvrdí, že nový riaditeľ má istú víziu – „skôr takého prevádzkovo-technického charakteru“.

„V zásade sme konštatovali, že je nevyhnutné v dohľadnej dobe mať námestníka, ktorý bude odborne podkutý a ja som veľmi apeloval, aby to bola nespochybniteľná profesná autorita, ktorú by aj odborné zložky galérie akceptovali,“ dodal.

Uložiť článok

Najnovšie články