Foto: TASR/AP

Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v stredu svoj dlho očakávaný takzvaný víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

Chce ukončiť vojnu

„Víťazný plán Ukrajiny je plánom posilnenia našej krajiny a našich pozícií. Aby sme boli dostatočne silní na ukončenie vojny,“ povedal Zelenskyj v ukrajinskom parlamente. Rusko si podľa neho neželá spravodlivý mier, Kyjev preto musí zmeniť celkové podmienky, na čo však potrebuje jednotu Ukrajincov i zahraničných partnerov.

Plán má podľa Zelenského päť bodov a tri tajné dodatočné body. Okrem bezodkladnej pozvánky do Severoatlantickej aliancie k ním patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít. Plán počíta tiež s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a Kyjev navrhuje aj nasadenie „komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov“ na Ukrajine.

Kyjev okrem toho navrhuje svojim partnerom dohodu o spoločnej obrane a neskôr spoločnom využívaní kritických zdrojov na Ukrajine. Ukrajinskí vojaci by tiež mohli po skončení vojny nahradiť určité jednotky USA v Európe, uviedol Zelenskyj. Vo vystúpení pred poslancami znova vyzval západné krajiny, aby povolili Ukrajine použiť dodané zbrane dlhého dosahu na územiach okupovaných Ruskom a na ruskom území.

Reaguje aj Kremeľ

Kritizoval aj Čínu, Irán a Severnú Kóreu za podporu Moskvy v jej invázii. Ukrajinský líder zároveň vylúčil odovzdanie akéhokoľvek územia svojej krajiny Rusku. Riešenie podľa neho nie je v zamrznutom konflikte a nespočíva v „obchode s územím alebo zvrchovanosťou Ukrajiny“. Svoj plán víťazstva chce Zelenskyj predstaviť aj na summite EÚ vo štvrtok.

Ukrajina musí „vytriezvieť“ a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tzv. víťazný plán predstavený ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.  Peskov povedal, že na podrobné vyjadrenie k „víťaznému plánu“ Kyjeva je zatiaľ priskoro. Je však pravdepodobne podobný plánu USA, ktoré chcú využiť Ukrajinu na boj proti Rusku „do posledného Ukrajinca“, dodal kremeľský hovorca.

Uložiť článok

Najnovšie články