Foto: Image by freepik

Pozrite sa, na čo máte nárok, ak s chorými deťmi ostanete doma.

Respiračné choroby medzi deťmi opäť úradujú. Napríklad, v Košickom kraji, ako informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva, už museli prerušiť vyučovanie v piatich materský školách a dvoch základných školách. V Nitrianskom kraji zas podľa informácií RUVZNR hlásili prerušenie výučby dve materské školy a jedna základná. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Keďže jesenné obdobie je náročné z hľadiska chorôb a čoraz viac detí ostáva doma, rodičia musia často riešiť túto situáciu tak, že s nimi ostanú doma a nejdú do práce. V takomto prípade im vzniká nárok na ošetrovné, keďže poskytujú celodennú starostlivosť členovi rodiny. Musia však splniť niekoľko podmienok, ako informuje Sociálna poisťovňa.

Foto: Image by stefamerpik on Freepik

Na čo máte nárok

Ošetrovné sa poskytuje poistencovi počas osobného a celodenného ošetrovania osoby alebo osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku, alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Aby ste túto dávku získali, musíte byť napríklad rodičom dieťaťa, pričom môžete byť ošetrovateľom aj dieťaťa, ktoré nie je vaším príbuzným v priamom rade (napr. dieťa osvojené alebo zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu, prípadne vlastné alebo osvojené dieťa manžela/manželky).

Na to, aby vám vznikol nárok na ošetrovné, budete potrebovať potvrdenie príslušného lekára o tom, že zdravotný stav ošetrovanej osoby nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou.

Aké sú podmienky

Uložiť článok

Najnovšie články