Foto: SITA/AP

Mladí ľudia sú odhodlaní bojovať v "posvätnej vojne za zničenie nepriateľa zbraňami revolúcie", informuje Severná Kórea.

Severokórejské štátne médiá v stredu informovali, že len počas aktuálneho týždňa sa do tamojšej armády prihlásilo alebo požiadalo o návrat do nej dovedna až približne 1,4 milióna mladých ľudí vrátane študentov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hovoria o „posvätnej vojne“

Mladí ľudia sú odhodlaní bojovať v „posvätnej vojne za zničenie nepriateľa zbraňami revolúcie“, uvádza sa v správe severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

„Ak vypukne vojna, Kórejská republika bude vymazaná z mapy. Keďže chce vojnu, sme ochotní ukončiť jej existenciu,“ uvádza sa ďalej v správe tejto agentúry.

Tvrdenie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), že len za uplynulé dva dni sa do jej armády prihlásilo viac ako milión mladých ľudí, prichádza v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove.

Situácia je vyhrotená

Reuters pripomína, že severokórejské médiá vlani obdobne tvrdili, že ich občania dobrovoľne vstupujú do armády, aby bojovali proti Spojeným štátom.

Vzťahy medzi Soulom a Pchjongjangom sú v posledných mesiacoch mimoriadne vyhrotené. Severokórejský vodca Kim Čong-un v uplynulom období viackrát vyzval na urýchlenie vývoja v zbrojárskom priemysle vrátane navýšenia počtu centrifúg s cieľom exponenciálne zvýšiť počet jadrových zbraní.

KĽDR taktiež pravidelne vypúšťa na územie Južnej Kórey balóny s odpadkami. V reakcii na to zase Južná Kórea začala z ampliónov vysielať na druhú stranu spoločných hraníc na dennej báze programy nemierené proti severokórejskému režimu.

Severokórejská armáda zároveň len v utorok vyhodila do vzduchu – na svojej strane hraníc – časť ciest a železničných tratí spájajúcich ju s Južnou Kóreou, na čo Soul zase zareagoval varovnými výstrelmi.

Uložiť článok

Najnovšie články