Foto: TASR - Jakub Kotian

Na stretnutie prišiel štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák, označil ho za opozičný míting a odišiel.

Zástupcovia iniciatívy Kultúrny štrajk a Štrajkového výboru iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) diskutovali v utorok na pôde Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá len v neformálnej rovine.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ministerka a koalícia neprišli

Iniciatíva Otvorená kultúra na sociálnej sieti informovala o tom, že šéfka rezortu Martina Šimkovičová a koalícia zasadnutie odignorovali. Zasadnutie výboru nebolo uznášaniaschopné.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Otvorená Kultúra! (@otvorena_kultura)

„Martina Šimkovičová opakovane porušuje svoje zákonom dané povinnosti a potvrdzuje, že na pozícii ministerky kultúry nemá čo robiť,“ píše Otvorená kultúra.

Podpredsedníčka výboru Zora Jaurová (PS) navrhla pokračovať vo výbore v neformálnej diskusii. Na výbor prišiel aj štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák. Po tom, čo výbor nebol schopný uznášať sa, zo zasadnutia odišiel, píše TASR. Bernaťák stretnutie označil za opozičný míting.

Za kultúrnu obec na stretnutie prišli Henrieta Moravčíková a Anna Tuhárska, ktoré informovali o situácii na Pamiatkovom úrade a o oblasti kultúrneho dedičstva. Ivana Rumanová priblížila situáciu v nezriaďovanej kultúre a pracovných podmienkach pracujúcich v kultúre a kreatívnom priemysle. Na stretnutie prišli aj bývalý šéf Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička a expertka na pracovné právo Andrea Čupeľová.

„Zástupcovia a zástupkyne výboru Kultúrneho štrajku, ktorí a ktoré prišli na zasadnutie parlamentného výboru vo svojom voľnom čase, dostali ohľadom absencie Šimkovičovej vysvetlenie, že účasť na výbore nepatrí medzi priority ministerky a nestála za jej čas,“ informovala Otvorená kultúra.

Zástupcovia štrajkového výboru iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov STVR prišli diskutovať najmä o voľbe členov rady novej inštitúcie telerozhlasu. Opakovane poukazujú na konflikt záujmov zo strany generálneho tajomníka služobného úradu na ministerstve kultúry Lukáša Machalu, ktorý sa dostal do rady.

Zástupcovia to považujú za personálne prepojenie politickej moci s verejnoprávnou inštitúciou. Žiadajú pozastavenie voľby ďalších členov rady, kým sa situácia nevyrieši.

Uložiť článok

Najnovšie články