Foto: TASR - Adriána Antošková

Podľa finančného analytika reťazec, dopláca na silnú konkurenciu, červené čísla hlási od čias pandémie.

Ani takzvaný nábytkársky segment neobchádza tvrdý konkurenčný boj. Na trhu máme hneď niekoľkých veľkých hráčov, ktorí sa usilujú prevziať post tuzemskej jednotky. Medzi väčších predajcov patrí aj spoločnosť Asko nábytok, prevádzkujúca osem slovenských predajní. Jej posledné hospodárske výsledky sú však nelichotivé.

Článok pokračuje pod videom ↓

Asko momentálne nájdu zákazníci v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Prievidzi, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach. Podľa informácií portálu Hospodárske noviny, známi nábytkári neprežívajú najlepšie obdobie. Na našom trhu sú pritom už dve dekády a počas tohto obdobia si na Slovensku vybudovali pomerne stabilnú pozíciu. Tú začala narúšať až pandémia covidu, ktorá preverila nejedného skúseného obchodníka.

Pri pohľade na hospodárske výsledky je zrejmé, že posledné roky neboli pre Asko najideálnejšie. Kým v roku 2019, kedy firma investovala do novej predajne v srdci Slovenska, strata predstavovala „iba“ necelých 200-tisíc eur, o rok neskôr, v čase otvorenia prešovského obchodu, to už bolo 3,2 milióna eur a vlani dokonca 5,75 milióna eur. S otvorením nových prevádzok sa zdalo, že spoločnosť má na domácom trhu veľké plány.

Pandémia, ale aj silná konkurencia

Finančný analytik Marek Nemky pre HN skonštatoval, že Asko zrejme chtiac-nechtiac zle načasovalo svoju expanziu, ktorá však problémy iba prehĺbila. Zároveň uviedol, že predaj nábytku je vysokokonkurenčné prostredie, v ktorom zjavne firma oproti gigantom zaostáva a bude potrebné ju nejakým spôsobom oživiť. Čo však môže predstavovať ďalší problém, je sankcia, s ktorou sa Asko musí vyrovnať.

Úrad vládneho auditu totiž uviedol, že spoločnosť čerpala covidové dotácie neoprávnene a celú sumu musí teraz vrátiť. Tento odvod by mal byť vo výške približne 94-tisíc eur. Ako ďalej uvádzajú HN, Asko sa k rozhodnutiu príslušného úradu odmietlo vyjadriť.

Uložiť článok

Najnovšie články