Foto: Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons / TASR archív

Jeden rok bude pre dôchodcov mimoriadne priaznivý, zvyšné sú otázne.

V posledných rokoch sa dôchodky zvyšovali viac ako obvykle. Minulý rok sa napríklad dôchodky valorizovali až dvakrát. Nedávno odborník ukázal, ako by mohli vyzerať dôchodky budúci rok. Teraz si môžete pozrieť prognózy aj na ďalších niekoľko rokov dopredu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál o Peniazoch, zvyšovanie dôchodkov je naviazané na dôchodcovskú infláciu, ktorá by sa mala budúci rok spomaliť, čím sa spomalí aj tempo rastu dôchodkov. Podľa návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne by mohli poberatelia dôchodkov od začiatku budúceho roka očakávať ich zvýšenie o 2,1 percenta.

Ako sa budú zvyšovať dôchodky

O návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na nasledujúce roky by mala rokovať vláda, ako sa uvádza na oficiálnej stránke. Návrh zahŕňa aj prognózy na roky 2026 a 2027 s tým, že zatiaľ čo rok 2026 by mohol byť pre penzistov mimoriadne priaznivý, rok 2027 opäť čaká spomalenie tempa rastu dôchodkov.

Budúci rok sa očakáva valorizácia dôchodkov o 2,1 percenta, v roku 2026 by to mohlo byť až 5,7 percenta. V roku 2027 toto percento opäť klesne a očakáva sa valorizácia o 2,6 percenta.

Uložiť článok

Najnovšie články