Foto: Unsplash

Necelý kilometer od miesta smrteľného útoku medveďa našli aktivisti vnadisko.

Priamo v lese neďaleko obce Hybe, v ktorom v októbri došlo k smrteľnému útoku medveďa na hubára, našli ľudia z iniciatívy My sme les poľovnícke vnadisko. Okrem ďalších zvierat ho podľa aktivistov navštevujú aj medvede. TASR o tom v piatok informoval Marek Kuchta z iniciatívy. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR reagovala, že o výskyte vnadiska nemá vedomosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je ich v okolí viac

Kuchta priblížil, že vnadisko sa nachádza zhruba 700 metrov od miesta, kde došlo k útoku. Uviedol, že v okolí sa ich nachádza viac a sú ošetrené fotopascami. „Medvede, ktoré boli do podhoria prilákané už v skorých letných mesiacoch dozrievajúcou kukuricou, tak aj po žatve zostávajú skoncentrované v podhorí, v blízkosti poľovníckych vnadísk. Tie im okrem kukurice ponúkajú aj ďalšie zdroje ľahko prístupnej potravy, ako je zrejmé aj z fotografií, ktoré sme zhotovili,“ poznamenal.

Doplnil, že prevádzkovateľ vnadiska o návštevách medveďov takmer s istotou vie, keďže mu MMS fotopasca priebežne posiela aktuálne zábery. „Nepochybne aj takéto nezodpovedné správanie človeka v miestach s trvalým výskytom medveďa prispieva k zvýšenému riziku stretu človeka s medveďom,“ zhodnotil Kuchta.

Z piatkovej reakcie ŠOP pre TASR vyplýva, že o vnadisku nemajú vedomosť a zásahový tím pre medveďa hnedého vykonal obhliadku len blízkeho okolia tragického stretu. „Nie je v kompetencii ŠOP viesť si evidenciu a kontrolu takýchto poľovníckych vnadísk,“ upozornila ŠOP.

K smrteľnému stretu medveďa a staršieho muža došlo v sobotu (5. 10.) v katastri obce v lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne. Medveď hubárovi pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu.

Uložiť článok

Najnovšie články