Foto: X (Illia Ponomarenko)

Dvadsaťsedemročná novinárka zmizla v auguste 2023, naposledy robila reportáže z území na východe Ukrajiny okupovaných Ruskom.

Ukrajinská generálna prokuratúra v piatok oznámila, že smrť ukrajinskej novinárky Viktorije Roščynovej v ruskom zajatí bude vyšetrovať ako vojnový zločin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dvadsaťsedemročná novinárka zmizla v auguste 2023, naposledy robila reportáže z území na východe Ukrajiny okupovaných Ruskom.

Bola nezvestná a zadržaná

Nezvestná bola do apríla 2024. Jej otec vtedy dostal od ruského ministerstva obrany list, v ktorom mu oznámili, že jeho dcéra je zadržaná v Rusku, uviedol ukrajinský zväz novinárov.

Neboli zverejnené informácie o podmienkach ani mieste jej zadržiavania v Rusku, napísala AFP. Jej smrť vo štvrtok potvrdil hovorca ukrajinského veliteľstva pre koordináciu vojnových zajatcov Petro Jacenko.

„V súvislosti s informáciami o smrti ukrajinskej novinárky Viktorije Roščynovej v Rusku bolo trestné konanie začaté v súvislosti s jej zmiznutím preklasifikované na vojnový zločin v kombinácii s úkladnou vraždou,“ uviedla v piatok kancelária ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina.

Zomrela počas prevozu

Novinárka podľa ruského exilového spravodajského webu Mediazona zomrela počas prevozu z väzenia v meste Taganrog neďaleko ukrajinských hraníc do Moskvy.

V Ruskom okupovaných oblastiach od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zadržali tisíce Ukrajincov, ktorí sú proti vláde Moskvy. Mnohí z nich sú podľa skupín na ochranu práv vystavení mučeniu zo strany bezpečnostných zložiek. Medzi zadržanými je asi 20 predstaviteľov médií.

Roščynová podávala správy z oblastí na frontových líniách už od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. V marci 2022 ju zajali ruské sily a desať dní ju zadržiavali v meste Berďansk v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Podľa Medzinárodnej nadácie venujúcej sa ženám pôsobiacim v médiách (IWMF) pokrývala vo svojich reportážach – pre nezávislé médiá ako denník Ukrajinska pravda, portál Hromadske či Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) – zložité a nebezpečné témy týkajúce sa zločinov, práce súdov či ľudských práv.

V roku 2022 jej IWMF udelila cenu za odvahu v žurnalistike za jej reportáž z východnej Ukrajiny.

Uložiť článok

Najnovšie články